Elérhetőbbé vált a geotermikus hőszivattyús technológia

Miért jobb a geotermikus hőszivattyú?

A geotermikus hőszivattyú a földben tárolt hőenergiát hasznosítja. Bár a hőszivattyús berendezés a levegőből is képes meleget kinyerni, azonban csak akkor beszélhetünk geotermikus hőszivattyú használatról ha kizárólag talaj vagy a talajvíz hőjét használja fel, hisz ez a geotermikus energia.

Egyre növekvő népszerűségnek örvendenek ezek a megoldások a magas hatékonyság miatt, melyet az úgynevezett COP fokkal vagy COP/SCOP értékkel mérnek. Ez azt mutatja meg, hogy az adott berendezés 1 kWH áram elfogyasztásával mennyi hőenergiát tud előállítani.

Az ilyen típusú berendezéseknél ez az értéke jellemzően 2 és 5 közötti szokott lenni.

A geotermikus fűtési rendszer előnyei

A geotermikus hőszivattyúk számos előnnyel rendelkezik, ezek közül a legfontosabbak a zöld felhasználás, az alacsony üzemeltetési költség, a változatos felhasználási lehetőség és a kiemelkedő hatékonyság.

A STIEBEL ELTRON kínálatában található hőszivattyúk alkalmasak családi ház és ipari létesítmények fűtésére, hűtésére és melegvíz ellátására is.

Környezettudatos megoldás

A geotermikus hőszivattyú rendkívül környezetbarát, hiszen működése közben nincs károsanyag kibocsátás, hiszen a bolygónk hőjét hasznosítja. A talaj felső rétege nyeli el a napsugárzás 50%-át, ezért egész évben egyenletes, 7-18 fokos marad.

A geotermikus hőszivattyú égéstermék nélküli, nem kell a hamu elhelyezéséről vagy a füstgázok elvezetéséről gondoskodnod. Áramfogyasztása pedig mindössze csak a keringető rendszer működtetéséhez szükséges.

Geotermikus hőszivattyú, mint hatékony megoldás

1 egységnyi villamos áramból 3-5 egységnyi hőenergiát tud előállítani egy talajszondás hőszivattyú. 

A rendszerekben felhasznált gázkeverék és a kompresszorok fejlődésével ráadásul egyre több hőenergia állítható elő. Ma már magasabb COP/SCOP értékkel rendelkező hőszivattyúk is elérhetőek azok számára akik energiatudatos otthont szeretnének maguknak.

Geotermikus fűtés az alacsony üzemeltetési költségért

A hőszivattyú üzemeltetéséhez mindössze áramra van szükség, amely nem a hőt termeli, hanem a berendezést működteti. Így használata sokkal olcsóbb, mint a hagyományos hőfejlesztő technikáké.Napelemes rendszerrel ez a költség teljesen nullázható is.

Nem csak fűtésre, hanem hűtésre is használhatóak a geotermikus hőszivattyúk

A hőszivattyú egyik legnagyobb előnye, hogy megfordítható, így nyáron meleget szállít az épületen kívülre. Mivel ez a folyamat a keringetett levegő összenyomásán és kitágulásán alapul, így még a legnagyobb melegben is működőképes ez a folyamat, így a légkondicionálás is megoldható.

Más fosszilis hőtermelővel ellentétben a biztonsága is kiemelkedő, sem gáz szivárgásból eredő robbanásveszélytől, sem az égéstermékek nem megfelelő elvezetéséből adódó szénmonoxid-mérgezéstől nem kell tartani.

Tekintse meg a A STIEBEL ELTRON kínálatában található hőszivattyúkat, ezek a geotermikus hőszivattyú rendszerek alkalmasak családi ház és ipari létesítmények fűtésére, hűtésére és melegvíz ellátására is.

Energiafüggőség csökkentése geotermikus hőszivattyús megoldással.

Egy geotermikus hőszivattyú rendszerbe állításával jelentősen csökkenthetjük az energiafüggőségünket, hiszen a továbbiakban nem lesz számunkra releváns a gáz és tűzifa használata sem. Bár az áram árának a változásai kihatással lehetnek a költségeinkre, azonban a felhasznált mennyiség még így is jócskán alul marad, mint a villamos energiával fűtő berendezéseknél.

A geotermikus hőszivattyú működéséhez a földbe helyezett talajkollektor vagy talajszonda esetén nincs szükség semmilyen nyersanyagra, míg a víz-víz rendszerekhez szükséges a talajvíz, így egy teljesen más fűtési rendszert kapunk.

Ha azonban az áramhálózattól is függetlenedni szeretnénk, egy napelemes rendszer beállításával és a háztartás melegvíz szolgáltatásának bekötésével pedig még további előnyöket is elérhetünk a geotermikus energia felhasználásával.

A STIEBEL ELTRON is elkötelezett a geotermikus energiahasznosítás széleskörű elterjesztésében, ezért összeállítottunk egy akciós talajhő-víz hőszivattyú ajánlatot lakossági végfelhasználóink számára.

A geotermikus fűtési rendszer hátrányai

Néhány hátránnyal is kell számolni geotermikus fűtési rendszer kiépítése esetén, melyek között a legfontosabb, hogy költséges. A beruházás ezért viszonylag hosszabb idő alatt térülhet meg, illetve valamennyi költséggel az áramhasználat miatt minden évben számolni kell.

Mivel a működéséhez és a hő szállításához is áramra van szükségünk. A hőszivattyú működéséhez és a meleg szállításához az áram elengedhetetlen, ráadásul a hőleadás is többféle módon történhet az épületben. Ezek megtervezését is érdemes jól felkészült szakemberekre bízni, hogy minél jobb hatásfokkal tudjon dolgozni a fűtési hűtési rendszer.

Az otthonunk villanyszámlája akár a korábbi gázfűtésre költött összeg felével is megnőhet, azonban ettől függetlenül a megtermelt hő alapján a geotermikus fűtés még mindig a legjobb hatásfokú megoldások közé tartozik.

A beruházás gyakran akkor a leghatékonyabb, ha a fűtési rendszer is tökéletesen illeszkedik hozzá, így nem, ha nem új építésű házaknál akarjuk használni a rendszert akkor további költséget is jelent az épületen belüli csere.

További tudnivalók a geotermikus fűtés használatáról

A geotermikus energia egy olyan energiatárolóból érkezik, amely korlátlan mértékben képes a hő előállítására és szolgáltatására, ráadásul a ráépített rendszer akár mínusz 35 fokig is üzembiztos lesz. Így gyakorlatilag nincs olyan nap hazánkban, amikor ne lehetne használni a geotermikus hőszivattyú rendszert.

A geotermikus fűtés biztonsága kiemelkedő, így nem kell tartanunk az esetleges gázszivárgásból eredő robbanásveszélytől sem, és az égéstermék nem megfelelő elvezetéséből adódó szén-monoxid-mérgezéstől sem kell tartanunk. A fűtési hűtési megoldásokkal otthonunk egész évben biztosítva van, friss évszaknak megfelelő levegővel.

A fűtési rendszernek köszönhetően a levegőcsere folyamatos, így a nedvességtartalom pontosan megfelelő, amivel a penészesedést is elkerülhetjük. A rendszerbe pedig pollen- vagy más típusú szűrőket is építhetünk, ezzel friss és szűrt levegőt juttathatunk otthonunkba. A szűréssel nem csak a virágporokat tarthatjuk távol, de a szmog és hagyományos fűtési megoldásokból származó füst apró részecskéit is.

A geotermikus fűtés egy kiváló lehetőség a környezetbarát fűtés-hűtés megoldására, amely a leghatékonyabb rendszerek közé tartozik, és nem csak természetbarát megoldásnak számít, de a megtakarítás a havi rezsiszámláinkon is érezhető lesz.

Kevesebb áramigény, tiszta csendes működés, nagyszerű komforzérzet - ezek a tulajdonságok jellemzik a geotermikus hőszivattyú használatát, ez a fűtési rendszer Magyarországon egyre nagyobb teret hódit.

Érdemes figyelni arra, hogy mindig felkészült szakembereket érdemes választani a terveztetésre és a kiviteleztetésére is, hiszen csak így tudjuk otthonunk számára a tökéletes kialakított fűtési rendszer beépítését elérni.

Csatlakozzon a STIEBEL ELTRON partner portálhoz!

A STIEBEL ELTRON üzleti partnereként hozzáférhet aktuális árlistánkhoz, termékeink műszaki dokumentumaihoz, műszaki rajzokhoz, digitális eszközökhöz. Ezen felül információt kaphat marketing tevékenységeinkről, marketing eszközökről, valamint online vagy személyes képzéseinkről.