Hővisszanyerős szellőztető rendszer a Stiebel Eltrontól

 • Szellőztető rendszer a friss levegőért!

  Ne mondjon le otthonában sem a friss levegőről, használja a STIEBEL ELTRON szellőztető rendszer egyikét! Készülékeink észrevétlenül, teljesen automatikusan gondoskodnak lakása szellőztetéséről.

  A friss levegő jóleső érzése – gondolatok a szellőztetés jelentőségéről

  Az otthonunk rendszeres szellőztetése kiemelkedő jelentőséggel bír – elengedhetetlen a jó beltéri levegőminőség fenntartásához. Az elhasznált levegőben felhalmozódó szennyező anyagok, számos egészségügyi problémát előidézhetnek. Azonban az állandó friss levegő biztosításával kordában tarthatjuk az esetlegesen felmerülő panaszok kialakulását, hosszú távon is javíthatjuk a koncentrációt és az általános közérzetet.

  Ezentúl, a helyiségek folyamatos, automatikus légcseréjével elkerülhetjük a párásodást, ezáltal a penészgomba kialakulását egyaránt megakadályozhatjuk.

  Az ablaknyitás mint hamis illúzió

  Amikor szellőztetést emlegetünk, nem a nyílászárók rendszerinti kinyitásáról és becsukásáról írunk. A hagyományos megoldás útján érkező levegő valójában nem képes meggátolni a párásodással-penészedéssel járó gondokat. Ráadásul az ablakok nyitogatásával az őszi-téli évszakokban nagymértékű hőveszteséget lehet generálni, nem beszélve arról, hogy ilyen módon a kinti portól kezdve, az allergiás és asztmás megbetegeségeket okozó anyagokig minden, szűrés nélkül bejuthat az otthonunkba.

  Viszlát energiapazarlás, helló szellőztető rendszer!

  Az ablakok nyitogatása, a huzat és az energiapazarlás már a múlté! Az épületek légcseréjét ma már olyan központi szellőztető rendszerekkel biztosíthatjuk, amelyek észrevétlenül és teljesen automatikusan szabadulnak meg az elhasznált levegőtől.

  Fontos megjegyezni: a központi rendszerek nem összekeverendőek a decentralizált készülékekkel. Bár utóbbiak telepítése költséghatékony és gyors folyamat, kizárólag egyhelyiséges megoldásnak tekinthetőek. Olyan helyiségek légcseréjére alkalmasak, ahol manuális szellőztetésre nincs lehetőség – bizonyos esetekben a konyhában, fürdőszobában, pincében, stb.

  Ezzel szemben a központi rendszerek valamennyi lakótér szellőztetését ellátják, komplex lehetőséget kínálnak:

  • a friss, szűrt levegő mindennapos elérésére,
  • az optimalizált páratartalomszint fenntartására,
  • a szóban forgó egészségügyi problémák elkerülésére.

  Minderre, légcsatornákon keresztüli, légcsere-biztosítással képesek. Rendkívül hatékonyak és energiatakarékosak a távozó levegő hőjét használják fel a bejövő, friss levegő előmelegítésére, azaz működésük hővisszanyerésen alapszik. 

  A Stiebel Eltron széles körű kínálatában mindenki rátalálhat az igényeinek megfelelő készülékre. A kiváló minőségű szellőztető rendszerek magas hatékonyságú hőcserélővel és ventilátorral vannak ellátva. Valamennyi készülékünk A vagy A+ energiahatékonyságú.

  Hogyan működik a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

  Az épületek hőveszteségének jelentős része a hagyományos értelemben vett szellőztetés során keletkezik – elsősorban erre a problémára nyújtanak megoldást a hővisszanyerős szellőztető rendszerek. Céljuk, hogy egy ventilátor segítségével folyamatosan friss, oxigéndús, külső levegőt juttassanak be az épület összes helyiségébe úgy, hogy ezzel egyidőben az elhasznált levegőt szelepek segítségével kiszívják.

  Tehát a működési elvet tekintve, a hővisszanyerős szellőztető rendszerek két különálló légáramot használnak: amíg az egyik a belső, használt levegőt kiszívja, a másik a külső, friss, szűrt levegőt behozza. A hőcserélőben a két légáram hőenergiát cserél anélkül, hogy keverednének egymással.

  Működési elv télen és nyáron

  Télen a hőcserélő egység a távozó meleg levegő hőjét átadja a beáramló hideg levegőnek, ennélfogva a -15°C-os hideg levegő akár a +16°C-ot is elérheti. Így a fűtési költségek nagy mértékben redukálhatóak a természetes, nyitott ablakon beáramló szellőztetéssel szemben.

  Nyáron a rendszer hőcsökkentéssel kombinálja a hővisszanyerést, így a beáramló meleg levegőt a távozó hűvösebb levegő hűti le, mielőtt a helyiségekbe jut. Ez csökkenti a hűtési terhelést, és segít fenntartani a kellemes beltéri hőmérsékletet.

  A nyári időszak jellegzetességei miatt, vannak esetek, amikor az elhasznált, elszívott levegő nem halad át a hőcserélőn (magyarán hőcsere nem történik), hanem azt megkerülve, direkt módon kidobásra kerül. Ezt a folyamatot a bypass-funkció teszi lehetővé, amely csak bizonyos készülékek esetén érhető el. 

  Tudta? Egy jó minőségű hővisszanyerős szellőztető rendszer a filtrációs veszteséget 20%-ra redukálhatja, azaz a filtrációs hőigény 80%-át megspórolhatjuk. A teljes fűtési költségekre vonatkoztatva, ez egy ma épülő ház esetében 40%-os fűtési költségcsökkenést jelenthet!

  Szellőztető rendszer típusai

  Kérdése van a hővisszanyerős szellőztető berendezéseinkkel kapcsolatban?

  A STIEBEL ELTRON szakértő csapata bármilyen kérdés esetén rendelkezésére áll! Vegye fel velünk a kapcsolatot, segítünk megtalálni az igényei szerint ideális szellőztetőrendszert!

  Legyen szó otthoni vagy üzleti környezetről, készek vagyunk mindent megtenni az Önnek leginkább megfelelő lehetőség megtalálásáért.

  Gyakran ismételt kérdések

  Mit nevezünk hővisszanyerős szellőztető rendszernek?

  A hővisszanyerős szellőztető rendszer a gépi szellőztetés egy olyan fajtája, amely friss, szűrt levegőt juttat be az épületbe, miközben az elhasznált levegőt eltávolítja. Működése során az elszívott meleg levegő hőjét egy hőcserélőn keresztül átadja a bejövő friss levegőnek. A nyári hónapokban a hőcserélés fordítva működik, így a beáramló melegebb levegőt a kiáramló levegő hűti le. A folyamatnak köszönhetően nagymértékben javulhat a beltéri levegő minősége, optimalizálható a páratartalom szintje, növelhető az energiamegtakarítás.

  Szellőztető rendszer használatával csökkenhet a por mennyisége a lakásban?

  Igen, a rendszerben található szűrők megakadályozzák a kintről érkező szennyeződések bejutását a lakásba, így a szellőztető berendezések használatával csökkenhet a por mennyisége is.

  Gépi szellőztetés telepítése után megszűnik a penész?

  A penész kialakulásának fő oka a túlzott nedvesség és a rossz szellőzés. Mivel a gépi szellőztető rendszerek hatékonyan szabályozzák a páratartalmat és biztosítják a folyamatos légcserét, így jelentősen hozzájárulhatnak a penészprobléma csökkentéséhez vagy megszüntetéséhez. Azonban, ha már meglévő penészgomba-fertőzés van az épületben, annak teljes eltávolítása érdekében szükség lehet egyéb intézkedésekre is, mint például a fertőzött felületek tisztítására.

  Sok energiát fogyaszt a szellőztető rendszer?

  A szellőztető rendszerek energiafogyasztása több tényezőtől függ – legyen szó akár a berendezés típusáról, annak használati gyakoriságáról, intenzitásáról, vagy a készülék folyamatos karbantartásáról. Általánosságban elmondható azonban, hogy egy jól tervezett és gondozott szellőztető rendszer a megfelelő kezelés mellett energiahatékonyan működik.

  Miért alacsonyabb a helyiség levegőjének páratartalma a fűtési szezonban?

  Télen a kintről érkező, alacsony hőmérséklettel rendelkező levegő a felmelegítésekor veszít a páratartalmából. Szerencsére a szellőztető rendszer beállításai lehetővé teszik ennek a típusú problémának az orvoslását, de ilyen esetben párásító készülék is segíthet.

  Kinyithatom az ablakot, amikor a rendszer be van kapcsolva?

  Igen, a szellőztető rendszer használata közben lehetőség van az ablakok kinyitására, de télen érdemes körültekintőbbnek lenni. Ilyen módon a fűtésre felhasznált energia akár több mint fele is elveszhet.

  Mi az a bypass-funkció, és mire jó a szellőztető rendszerek esetében?

  A bypass-funkció segítségével a szellőztető rendszer az épület visszahűtésére is alkalmas a nyári hónapok alatt. Ilyenkor az elszívott, használt levegő nem megy át a hőcserélőn, hanem kikerüli azt. Elsősorban a meleg éjszakákon aktivizálódik, amikor a kinti levegő hőmérséklete viszonylag magas (18°C-nál magasabb), de az elhasznált levegő hőmérsékleténél mégis alacsonyabb.

  Hangosak a készülékek?

  A szellőztető készülékek alapos tervezés, elhelyezés - illetve az alapvető szabályok betartása mellett - nem számítanak hangosnak. Működésük egy átlagos zajszinttel párosul, amely csupán a rendszer szűrőinek elkoszolódásakor fokozódhat. Ilyen tapasztalat esetén célszerű karbantartást végeztetni, és minél hamarabb lecserélni a szűrőket.  

  Milyen karbantartást igényel egy szellőztető rendszer?

  A szellőztető rendszerben leggyakrabban a szűrők cseréje válik szükségessé, melyet a készülék jelez. A nagyobb karbantartási munkálatok, mint a hőcserélő és a légjáratok tisztítása, a gépkönyv szerint háromévente esedékesek. A légcsatornahálózat tisztítása pedig szakmai ajánlások alapján tízévente szükséges.

  Csatlakozzon a STIEBEL ELTRON partner portálhoz!

  A STIEBEL ELTRON viszonteladó vagy üzleti partnereként hozzáférhet aktuális árlistánkhoz, termékeink műszaki dokumentumaihoz, műszaki rajzokhoz, digitális eszközökhöz. Ezen felül információt kaphat marketing tevékenységeinkről, marketing eszközökről, valamint online vagy személyes képzéseinkről.