Szellőztető rendszer

 • Szellőztető rendszer a friss levegőért!

  Ne mondjon le otthonában sem a friss levegőről, használja a STIEBEL ELTRON szellőztető rendszer egyikét! Készülékeink észrevétlenül, teljesen automatikusan gondoskodnak lakása szellőztetéséről.

  A friss levegő jóleső érzése

  Hagyja a szellőztetést készülékeinkre! Helyezze kényelembe magát és élvezze a tiszta, friss levegőt kellemes hőmérséklet mellett. A STIEBEL ELTRON szellőztető rendszer gondoskodik róla, hogy fellélegezhessen.

  Az ablakok nyitogatása, a huzat és az enegiapazarlás már a múlté! Biztosítsa az épületek levegőcseréjét központi szellőztető rendszereink egyikével, amelyek észrevétlenül és teljesen automatikusan végzik dolgukat.

  Kérdése van szellőztető berendezéseinkkel kapcsolatban?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot, segítünk!

  Milyen előnyökkel jár a szellőztető rendszer az otthonunkban?

  Az otthonunk rendszeres szellőztetése azért fontos, mert ilyenkor a helyiségek légterében lévő szennyező anyagok kiürülnek, továbbá ezzel biztosítjuk a friss levegő utánpótlását az elhasznált levegő helyett. Ezzel akadályozhatjuk meg a legjobban a párásodást, majd a penészgomba kialakulását is.

  Azonban ahelyett, hogy folyamatosan az ablakok illetve ajtók nyitogatásával kellene huzatot előidézni - a megfelelő hatás elérése érdekében - a legjobb megoldás ha szellőztető rendszert használnunk.

  Hogyan működik a szellőztető rendszer?

  A szellőztető rendszer a friss levegőt kívülről táplálja be, miközben a használt levegőt szelepek segítségével kiszívja a helyiségből. Ez azt jelenti, hogy a beltéri levegő mindig optimális minőségű, amelynek több előnye is van.

  Mivel a legtöbb hőveszteség szellőztetés során keletkezik, ezért a szellőztető rendszer költséghatékony megoldást jelent. A megoldás lényege, hogy egy ventilátor segítségével folyamatosan friss, oxigéndús külső levegőt juttatunk a helyiségbe, míg ezzel egyidőben egy másik ventilátor elszívja az elhasznált levegőt. A két légmennyiség egy hőcserélőn keresztül átadja egymásnak a hőt, így a helyiségbe érkező levegő felmelegszik.

  Ezzel a módszerrel a -15°C-os hideg levegő akár +16°C-ra is felmelegíthető. A már felmelegített levegőt sokkal kevesebb energiával lehet szobahőmérsékletűre tovább melegíteni, így érhetjük el, hogy a fűtési költségünk csökkenjen a természetes nyitott ablakon beáramló szellőztetéssel szemben.

  Szellőztető rendszer típusai

  Két alapvető típusa létezik a szellőztető rendszernek: központi és decentralizált. Elsősorban a telepítés és a működés szempontjából különböztetjük meg őket egymástól.

  A központi szellőztető rendszert, ahogy a neve is sugallja, általában egy helyre központosan telepítik. Ha van az otthonunkban, akkor többnyire az alagsorba, pincébe telepítik. Az egyes helyiségek légcseréje légcsatornákon keresztül, központilag történik.

  Központi szellőztető rendszer kínálatunkat IDE kattintva tekintheti meg.

  Központi szellőztetés hiányában, utólagos felújítás esetén választhatjuk a decentralizált megoldást is. A decentralizált szellőztető rendszert olyan helyen használják, ahol kevésbé lehet megoldani a manuális szellőztetést, például fürdőszobában vagy konyhában. Ezekben a helyiségekben viszonylag sok nedvesség keletkezik, amely nem tud kijutni és így növeli a penészesedés kockázatát. Ilyen esetekben egy decentralizált szellőztető rendszer a legjobb megoldás lehet.

  Tekintse meg termékeinket IDE kattintva!

  Csatlakozzon a STIEBEL ELTRON partner portálhoz!

  A STIEBEL ELTRON üzleti partnereként hozzáférhet aktuális árlistánkhoz, termékeink műszaki dokumentumaihoz, műszaki rajzokhoz, digitális eszközökhöz. Ezen felül információt kaphat marketing tevékenységeinkről, marketing eszközökről, valamint online vagy személyes képzéseinkről.

  Hővisszanyerő szellőztető rendszer

  Miért fontos a szellőztetés?

  A modern épületszigetelések igazán költséghatékonyak, hiszen szinte nullára csökkentik a hőenergia-veszteséget, azonban hátulütőjük, hogy akadályozzák a természetes levegőcserét, rossz közérzetet okozva ezzel a helyiségben tartózkodóknak. Erre a problémára kínál megoldást a STIEBEL ELTRON szellőztető berendezéseivel.

  Energiahatékonyság

  Az épületek hőveszteségének jelentős része a szellőztetés során keletkezik. Ezen hőveszteség csökkentésére szolgálnak a STIEBEL ELTRON szellőztető berendezései. A megoldás lényege, hogy egy ventilátor segítségével folyamatosan friss, oxigéndús külső levegő jut a helyiségbe, míg ezzel egyidőben egy másik ventilátor elszívja az elhasznált levegőt. A két légmennyiség a készülékben elhelyezett jó hatásfokú hőcserélőn keresztül átadja egymásnak a hőt, így a helyiségbe érkező levegő felmelegszik a fűtési üzemben, melynek köszönhetően a -15°C-os hideg levegő akár a +16°C-ot is elérheti. Egyértelmű, hogy a +16°C-os levegőt a +21°C-os szobahőmérsékletre felmelegíteni sokkal kisebb energiát igényel, mintha természetes szellőztetéssel a nyitott ablakon beáramló -15°C-os léghőmérsékletet kellene újra felfűtenünk. Egy jó minőségű hőcserélő esetén a filtrációs veszteség 20%-ra csökkenhet, azaz a filtrációs hőigény 80%-át megspórolhatjuk, ami a teljes fűtési költségekre vonatkoztatva egy ma épülő ház esetében 40%-os fűtési költség csökkenést jelent!

  Az Európai Unió több országában már kötelezővé tették az ilyen típusú berendezések beépítését új építésű lakóingatlanok esetében.

  Komfort

  Természetesen a komfort szemléletű megközelítést nem lehet számszerűsíteni, márpedig az egészség, a jó közérzet fontosabb, mint az éves fűtési költségek csökkenése.

  Lássuk az előnyöket!

  • A szellőzőberendezés állandó, friss és oxigéndús levegőt biztosít.  Hatására az összes oxigénhiányos tünet megszűnik: levertség, kimerültség, fejfájás, stb. Javul az alvás minősége, frissen, kipihenten ébredünk.

  • A beépített szűrőknek köszönhetően a szmog, a szállópor és a pernye mennyisége jelentősen csökken. A folyamatos légcsere miatt a bent keletkező por nagy része is távozik, sokkal kevesebbet kell porszívózni.

  • A pollenek és allergének szűrése miatt megfelelő levegőminőség biztosítható allergiások, vagy levegővel szállított allergénekre érzékenyek számára.

  • A belső páraterhelések állandó elszívást kapnak, így szárazabb levegőt kapunk, mint szellőztetés nélküli helyiségek esetében.

  • Az állandó, lassú légmozgás miatt a penészedés esélye is jelentősen csökken.

  • Az elszívott levegő oldalon lévő CO2 és páraérzékelőkkel egy automatikus üzem valósítható meg: fürdés, zuhanyozás esetén érzékeli a páratartalom emelkedését, mely alapján automatikusan növeli a szellőző levegő mennyiséget; vagy a levegő minőség érzékelésével a lakásban/házban tartózkodókhoz igazítható a szellőzés intenzitása.

  • A rendszer kialakítása során a tartózkodási helyiségben (szobák, nappali) történik a befúvás; az alárendelt helyiségekben, fürdőkben és konyhában pedig az elszívás. (A helyiségek közötti ajtók nem zárhatnak teljesen, szabad nyílás pl. ajtórács vagy küszöb nélküli kialakítás szükséges a ház teljes átszellőzéséhez.) 

   

  A szellőztető rendszer egyéb pozitív hatásai

  Nem csak a költségeken érezhetünk pozitív változásokat, egészségünkre is jótékony hatása van a szellőztető rendszereknek. Mivel állandó friss, oxigéndús levegő érkezik az otthonunkba, az oxigénhiányos tünetek megszűnnek, mint például a levertség, kimerültség, fejfájás és javul az alvásunk minősége is.

  Megnehezíti a pollenek és porok bejutását a házunkba, ezért allergiásoknak kifejezetten érdemes átgondolni egy szellőztető rendszer beépítését is, hogy legalább az otthonában megszabaduljon az allergiás tünetektől.

  A beépített szűrőknek köszönhetően a szmog is nehezebben jut be otthonunkba. A szállópor és a pernye mennyisége jelentősen csökken a folyamatos légcsere miatt.

  Mivel állandó és folyamatos a légmozgás a párásodás és penészedés jelentősen csökken, a páraterhelések elszívásával szárazabb levegőt kapunk.

  A szellőztető rendszerek nem hoznak létre huzatot. A légáramlás lassú, ritkán lehet észrevenni, viszont a nyílások alatt jobban érezhető, ezért gondosan mérlegelni kell, hogy hová helyezzük el. A készülékek hangereje nem jelentenek problémát, ha szakemberekre bízza a telepítést, általában nincs káros zaj, mivel a rendszereket általában alagsorba telepítik a csöveket pedig hangszigeteléssel borítják be.

  Látogasson el YouTube csatornánkra, ahol számos videót talál a szellőztető berendezések telepítéséről és a szűrőcseréről.  

  YouTube csatorna megtekintése