Szellőztetés

 • Szellőztető rendszerek

  Ellenőrzött szellőztetés

  Lakások szellőztetésére szolgáló kompakt egységek. Legyen mindig egészséges és tiszta levegő otthonában. A STIEBEL ELTRON központi és decentralizált szellőzőrendszerek mindig kompromisszumok nélküli levegőminőséget kínálnak, maximális hatékonysággal.

  Minden 19 termék megjelenítése

  Hővisszanyerő szellőztető rendszerek a Stiebel Eltron kínálatában

  Miért fontos a szellőzés?

  A központi hővisszanyerős szellőzés létjogosultságát két szempontból lehet megközelíteni. Egyik szempont az energia hatékonyság növelése, így a fűtési/hűtési költségek csökkenése; másik szempont pedig a komfort, ami szintén jelentős előnyöket hordoz.

  Energia hatékonyság

  Az épületek hőveszteségének, így a felfűtésének jelentős része a szellőzés, szellőztetés miatt keletkezik. A hőszigetelése növelésével mára a fűtési energia igény akár felét is kiadhatja az ún. filtrációs hőveszteség, hőigény. Ha az épületek szigetelései tovább növekednek, akkor ez az arány a szellőző levegő energia pótlása irányába tovább fog tolódni.

  A berendezés lényege, hogy egy ventilátorral friss, oxigén dús külső levegőt juttat a helyiségekbe, egy másik ventilátorral pedig – az egyensúly fenntartása érdekében - azonos mennyiségű, használt levegőt szív el és dob ki az épületből. A két légmennyiség a készülékben elhelyezett jó hatásfokú hőcserélén keresztül egymásnak átadja a hőt, így a helyiségbe érkező levegő gyakorlatilag felmelegszik a fűtési üzemben, így akár a -15°C-os hideg levegő +16°C-ot is elérheti. Egyértelmű, hogy +16°C-os levegőt mondjuk 21°C-os szoba hőmérsékletre sokkal kisebb energiát igényel, mintha természetes szellőztetéssel kitárnánk az ablakot és a -15°C-os léghőmérsékletet kellene újra felfűtsük. Egy jó minőségű hőcserélő esetén a filtrációs veszteség 20%-ra csökkenhet, azaz a filtrációs hőigény 80%-át megspórolhatjuk. A teljes fűtési költségekre vonatkoztatva egy ma épülő ház esetében 40%-os fűtési költség csökkenést jelent!

  Azt is meg kell jegyezni, hogy az Európa Uniós, energia hatékonyság növelése érdekében már több országban kötelezővé tették az ilyen típusú berendezések beépítését új építésű lakóingatlanok esetében, így az is előfordulhat, hogy hazánkban is néhány év múlva kötelezővé tehetik…

   

  Komfort

  Természetesen a komfort szemléletű megközelítést nem lehet számszerűsíteni. Márpedig az egészség, a jó közérzet fontosabb, mint az éves fűtési költség csökkenése!

  A teljesség igény nélkül nézzünk néhány komfort jellegű előnyt:

  • állandóan megfelelő mennyiségű friss, oxigéndús levegőt biztosít. Gyakorlatilag az összes oxigén hiányos tünet megszűnik: levertség, kimerültség, fejfájás, stb. Javul az alvás minősége, az emberek pihenten, frissen ébrednek.
  • a szűrők miatt a szmog, szállópor, pernye mennyisége jelentősen csökken. A folyamatos légcsere miatt a keletkező por nagyrésze is távozik, sokkal kevesebbet kell porszívózni.
  • pollenek,  allergének szűrése miatt megfelelő légminőség biztosítható allergiások, vagy levegővel szállított allergénekre érzékeny emberek számára
  • a belső páraterhelések állandó elszívást kapnak, így nyáron kicsit szárazabb levegőt kapunk, mint szellőztetés nélküli helyiségek esetében
  • az állandó, lassú légmozgás miatt a penészedés esélye is jelentősen csökken
  • az elszívott levegő oldalon lévő CO2 és páraérzékelőkkel egy automatikus üzem valósítható meg: fürdés, zuhanyozás esetén érzékeli a páratartalom emelkedését, mely alapján automatikusan növeli a szellőző levegő mennyiséget; vagy a levegő minőség érzékelésével gyakorlatilag a lakásban/házban tartózkodókhoz igazítható a szellőzés intenzitása.
  • a rendszer kialakítása során a tartózkodási helyiségben (szobák, nappali) történik a befúvás; az alárendelt helyiségekben, fürdőkben és konyhában pedig az elszívás. (A helyiségek közötti ajtók nem zárhatnak teljesen, szabad nyílás pl. ajtórács vagy küszöb nélküli kialakítás szükséges a ház teljes átöblítéséhez) Így a tartózkodási helyiségek gyakorlatilag túlnyomásosak lesznek, az alárendelt helyiségek depressziósak. Ennek köszönhetően a keletkező szagok mindig gyorsan (és folyamatosan) távoznak. 

   

  Központi szellőztető berendezés beépített hőszivattyúval

  Kompakt készülék lakások, családi házak fűtésére, hűtésére, használati melegvíz ellátására és köponti hővisszanyerős szellőztetésére. A készülékbe beépítésre került egy levegő-víz hőszivattyú, egy kereszt-ellenáramú hőcserélővel rendelkező szellőztető berendezés, egy 235 l-es HMV tároló és egy vész-/pótfűtést biztosító elektromos fűtőbetét.

   

  További részletek a termékről

  Egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető berendezés

  Decentralizált szellőztető berendezés új építkezésekhez vagy felújításokhoz. Az intenzív szellőzés halk működés mellett valósul meg. A jó levegőminőségről a könnyen cserélhető finompor és pollenszűrők gondoskodnak. 

  További részletek a termékről