Szellőztető rendszer

 • Szellőztető rendszer a friss levegőért!

  Ne mondjon le otthonában sem a friss levegőről, használja a STIEBEL ELTRON szellőztető rendszer egyikét! Készülékeink észrevétlenül, teljesen automatikusan gondoskodnak lakása szellőztetéséről.

  A friss levegő jóleső érzése

  Hagyja a szellőztetést készülékeinkre! Helyezze kényelembe magát és élvezze a tiszta, friss levegőt kellemes hőmérséklet mellett a lakásban. A STIEBEL ELTRON szellőztető rendszer, hővisszanyerős szellőztető gondoskodik róla, hogy fellélegezhessen.

  Az ablakok nyitogatása, a huzat és az energiapazarlás már a múlté! Biztosítsa az épületek levegőcseréjét központi szellőztető rendszereink egyikével, amelyek észrevétlenül és teljesen automatikusan szabadulnak meg az elhasznált levegőtől.

  Kérdése van hővisszanyerős szellőztető berendezéseinkkel kapcsolatban?

  A STIEBEL ELTRON szakértő csapata bármilyen kérdés esetén áll rendelkezésére! Vegye fel velünk a kapcsolatot, segítünk megtalálni az Ön igényei számára kiváló szellőztető rendszert!

  Legyen szó otthoni vagy üzleti környezetről, a szakértőink készek válaszolni kérdéseire, és mindent megtesznek a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásáért.

  Milyen előnyökkel jár a szellőztető rendszer az otthonunkban?

  Az otthonunk rendszeres szellőztetése azért fontos, mert ilyenkor a helyiségek légterében lévő szennyező anyagok kiürülnek, továbbá ezzel biztosítjuk a friss levegő utánpótlását az elhasznált levegő helyett. A megfelelő szellőzéssel akadályozhatjuk meg a legjobban a párásodást, majd a penészgomba kialakulását is.

  Azonban ahelyett, hogy folyamatosan az ablakok illetve ajtók nyitogatásával kellene huzatot előidézni - a megfelelő hatás elérése érdekében - a legjobb megoldás ha szellőztető rendszert használnunk, amiből hővisszanyerős szellőztető is elérhető a STIEBEL ELTRON-nál.

  Csatlakozzon a STIEBEL ELTRON partner portálhoz!

  A STIEBEL ELTRON üzleti partnereként hozzáférhet aktuális árlistánkhoz, termékeink műszaki dokumentumaihoz, műszaki rajzokhoz, digitális eszközökhöz. Ezen felül információt kaphat marketing tevékenységeinkről, marketing eszközökről, valamint online vagy személyes képzéseinkről.

  Hővisszanyerős szellőztető rendszer

  Miért fontos a szellőztetés?

  A modern épületszigetelések igazán költséghatékonyak, hiszen szinte nullára csökkentik a hőenergia-veszteséget, azonban hátulütőjük, hogy akadályozzák a természetes levegőcserét, sok esetben rossz közérzetet okozva ezzel a helyiségben tartózkodóknak. Erre a problémára kínál megoldást a STIEBEL ELTRON hővisszanyerős szellőztető berendezéseivel.

  Energiahatékonyság

  • Az épületek hőveszteségének jelentős része a szellőztetés során keletkezik. Ezen hőveszteség csökkentésére szolgálnak a STIEBEL ELTRON szellőztető berendezései. A megoldás lényege, hogy egy ventilátor segítségével folyamatosan friss, oxigéndús külső levegő jut a helyiségbe, míg ezzel egyidőben egy másik ventilátor elszívja az elhasznált levegőt. A két légmennyiség a készülékben elhelyezett jó hatásfokú hőcserélőn keresztül átadja egymásnak a hőt, így a helyiségbe érkező levegő a hőcserélő által felmelegszik a fűtési üzemben, melynek köszönhetően a -15°C-os hideg levegő akár a +16°C-ot is elérheti. Egyértelmű, hogy a +16°C-os levegőt a +21°C-os szobahőmérsékletre felmelegíteni sokkal kisebb energiát igényel, mintha természetes szellőztetéssel a nyitott ablakon beáramló -15°C-os léghőmérsékletet kellene újra felfűtenünk. Egy jó minőségű hővisszanyerős szellőztető rendszer esetén a filtrációs veszteség 20%-ra csökkenhet, azaz a filtrációs hőigény 80%-át megspórolhatjuk, ami a teljes fűtési költségekre vonatkoztatva egy ma épülő ház esetében 40%-os fűtési költség csökkenést jelent!
  • Az Európai Unió több országában már kötelezővé tették az ilyen típusú berendezések beépítését az új építésű lakóingatlanok esetében, a legjobb megoldásnak a hővisszanyerős szellőztető rendszer bizonyult.

   Komfort

   Természetesen a komfort szemléletű megközelítést nem lehet számszerűsíteni, márpedig az egészség, a jó közérzet fontosabb, mint az éves fűtési költségek csökkenése. Az egészséges és kellemes környezet, melyet a hővisszanyerős szellőztető rendszer biztosít, hozzájárul a jobb életminőséghez és az otthon maximális komfotjához!

   Lássuk az előnyöket!

   • A szellőzőberendezés állandó, friss és oxigéndús levegőt biztosít.  Hatására az összes oxigénhiányos tünet megszűnik: levertség, kimerültség, fejfájás, stb. Javul az alvás minősége, frissen, kipihenten ébredünk.

   • A beépített szűrőknek köszönhetően a szmog, a szállópor és a pernye mennyisége jelentősen csökken a belső helyiségben. A folyamatos légcsere miatt a bent keletkező por nagy része is távozik, sokkal kevesebbet kell porszívózni.

   • A pollenek és allergének szűrése miatt megfelelő levegőminőség biztosítható allergiások, vagy levegővel szállított allergénekre érzékenyek számára.

   • A belső páraterhelések állandó elszívást kapnak, így szárazabb levegőt kapunk, mint szellőztetés nélküli helyiségek esetében.

   • Az állandó, lassú légmozgás miatt a penészedés esélye is jelentősen csökken a házban.

   • Az elszívott levegő oldalon lévő CO2 és páraérzékelőkkel egy automatikus üzem valósítható meg: fürdés, zuhanyozás esetén érzékeli a páratartalom emelkedését, mely alapján automatikusan növeli a szellőző levegő mennyiséget; vagy a levegő minőség érzékelésével a lakásban/házban tartózkodókhoz igazítható a szellőzés intenzitása.

   • A szellőztető gép kialakítása során a tartózkodási helyiségben (szobák, nappali) történik a befúvás; az alárendelt helyiségekben, fürdőkben és konyhában pedig az elhasznált levegő elszívása. (A helyiségek közötti ajtók nem zárhatnak teljesen, szabad nyílás pl. ajtórács vagy küszöb nélküli kialakítás szükséges a ház teljes átszellőzéséhez.) 

   (Hővisszanyerős) szellőztető rendszer előnyeii

  • alacsonyabb fűtési költségek
  • állandó friss, oxigéndús levegő
  • pollenek, allergének megszűrése
  • penészesedés megszüntetése
  • akár 94%-os hővisszanyerés
  • páratartalom-szabályozás lehetősége

   

  Hogyan működik a szellőztető rendszer?

  A szellőztető rendszer a friss levegőt kívülről táplálja be, miközben a használt levegőt szelepek segítségével kiszívja a helyiségből. Ez azt jelenti, hogy a berendezésnek köszönhetően a beltéri levegő mindig optimális minőségű, amelynek több előnye is van.

  Mivel a legtöbb hőveszteség szellőztetés során keletkezik, ezért a szellőztető rendszer költséghatékony megoldást jelent különösen télen, a fűtési szezonban. A megoldás lényege, hogy egy ventilátor segítségével folyamatosan friss, oxigéndús külső levegőt juttatunk a helyiségbe, míg ezzel egyidőben egy másik ventilátor elszívja az elhasznált levegőt. A két légmennyiség egy hőcserélőn keresztül átadja egymásnak a hőt, így a helyiségbe érkező levegő felmelegszik. Lehetőség van hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítésére is.

  Ezzel a módszerrel a -15°C-os hideg levegő akár +16°C-ra is felmelegíthető. A már felmelegített levegőt sokkal kevesebb energiával lehet szobahőmérsékletűre tovább melegíteni, így érhetjük el, hogy a fűtési költségünk csökkenjen a természetes nyitott ablakon beáramló szellőztetéssel szemben.

  A hővisszanyerős szellőztető rendszer egyéb pozitív hatásai

  A hővisszanyerős szellőztető segítségével nem csak a költségeken érezhetünk pozitív változásokat, egészségünkre is jótékony hatása van a szellőztető rendszereknek. Mivel állandó friss, oxigéndús levegő érkezik az otthonunkba, a szellőztető gép által, az oxigénhiányos tünetek megszűnnek, mint például a levertség, kimerültség, fejfájás és javul az alvásunk minősége is.

  A hővisszanyerős szellőztető megnehezíti a pollenek és porok bejutását a házunkba, ezért aki allergiás, annak kifejezetten érdemes átgondolni egy szellőztető rendszer beépítését is, hogy legalább az otthonában megszabaduljon az allergiás tünetektől.

  A szellőztető gép beépített szűrőinek köszönhetően a szmog is nehezebben jut be otthonunkba. A szállópor és a pernye mennyisége jelentősen csökken a folyamatos légcsere miatt.

  Mivel állandó és folyamatos a légmozgás a szellőztető gép használatával párásodás és penészedés esélye is minimalizálható, a páraterhelések elszívásával szárazabb levegőt kapunk.

  A szellőztető rendszerek nem hoznak létre huzatot. A légáramlás lassú, ritkán lehet észrevenni, viszont a nyílások alatt jobban érezhető, ezért gondosan mérlegelni kell, hogy hová helyezzük el. A hővisszanyerős szellőztető készülékek hangereje nem okoz problémát, ha szakemberekre bízza a készülék beépítését, általában nincs káros zaj, mivel a rendszereket leggyakrabban az alagsorba telepítik a csöveket pedig hangszigeteléssel borítják be.

  Látogasson el YouTube csatornánkra, ahol számos videót talál a szellőztető berendezések telepítéséről és a szűrőcseréről.  

  YouTube csatorna megtekintése

  Milyen zajszinttel üzemel egy hővisszanyerős szellőztető rendszer?

  Ha szeretné csökkenteni háza vagy lakása energiafogyasztását, akkor az egyik lehetőség a hővisszanyerő rendszer beszerzése. Sokan azonban attól tartanak, hogy ez a rendszer túl sok zajjal jár. De hogyan is néz ki ez a valóságban?

  Szerencsére a modern hővisszanyerők csendes működést biztosítanak, és az Európai Unió által szigorúan szabályozott zajszinteknek megfelelnek. A gépeket általában az épület alagsorába helyezik el, a csövek pedig hangszigetelést kapnak. A rendszer telepítése után egyáltalán nem kell attól tartania, hogy a keletkező zaj bármilyen módon zavarná a mindennapi életét.

  A zajszint az egyik fő tényező a készülék kiválasztásakor.

  Ha úgy dönt, hogy szellőztető berendezést vásárol, akkor érdemes utánanéznie az egyes készülékek zajszintjének is. A csatornarendszer helyes kialakítása szintén fontos szerepet játszik.

  Például egy 60 dB-es zajszint 50%-os teljesítmény mellett már elég jelentős, emiatt a rendszert gyakran éjszakára le kell kapcsolni, így az energiamegtakarítás már közel sem lesz olyan hatékony és magas szintű.

  A STIEBEL ELTRON készülékeket az európai szabványok alapján tesztelték. Minden termékünk a legcsendesebbek közé tartozik a piacon, és ez szellőztető egységeink esetében sincs másképp. A készülék maximális zajszintje a házon belül a mosogatógépéhez hasonló, és a csatornaszerkezet felé a csőelemek csillapítják. Értékei a prémium kategóriába tartoznak.

  Ha felkeltettük érdeklődését termékeink iránt vagy tanácsra van szüksége az Ön igényeinek legmegfelelőbb készülék kiválasztásához, kérjük, vegye fel a kapcsolatot szakembereinkkel!

  5 tipp a megfelelő szellőztetéshez

  A megfelelő szellőztetés, a jó levegő biztosítása zárt terekben elengedhetetlen az egészségünk, komfortunk és kényelmünk érdekében. Életünk nagy részét zárt térben töltjük, így rendkívül fontos, hogy a helyiség beltéri levegő minősége a lehető legjobb legyen.

  A lakóterek, munkahelyek, és sokak által látogatott helyiségek levegőjének a minősége nem csak az emberi szervezetre vannak hatással. A páratartalom, szén-dioxid és az egyéb szennyező anyagok sokkal inkább az épületszerkezetre vannak nagy hatással. A pára és penész megjelenése tehát nem csak nekünk, de az épületeknek sem kedvező. A szellőztető rendszerek viszont könnyen biztosítják a helyiségekben a megfelelő minőségű levegőt, így nem kell szembenéznie a kellemetlen problémákkal és az állandó ablaknyitogatással sem.

  1. Alacsony páratartalom szellőztetéssel!

  Tudta, hogy egy háztartásban három ember körülbelül 10 liter vizet termel? A megfelelő "szellőztetéséhez" legalább naponta négyszer 5 percet érdemes szellőztetni.

  Felkelés után a hálószobát érdemes egyből szellőztetni, így az éjszaka folyamán a levegőben, a bútorokban és a vakolatban felgyülemlett nedvesség kiürül szobánkból. Zuhanyzás, fürdés, főzés vagy padlómosás után is azonnal szellőztetni kell, hogy a meleg, párás levegő ne okozzon gondot. 

  2. Zárt ajtó

  A kevésbé fűtött helyiségek, például az alagsor ajtaját érdemes zárva tartani. Ez megakadályozza, hogy meleg, nedves levegő bejusson a hűvösebb helyiségekbe, és lecsapódjon a hideg falakon és ablakokon. Ellenkező esetben fennáll a penészképződés veszélye.

  3. Szellőztetés = ablaknyitás?

  Szellőztetni a leghatékonyabban ablaknyitással lehet. A nedves levegő így távozik a leggyorsabban. A rossz szellőzés különösen a téli hónapokban befolyásolja az energiahatékonyságot.

  A levegőcsere a szemközti helyiségek ablakainak rövid ideig tartó szellőztetésével a leghatékonyabb. Másrészt az ablakok kinyitása csak energiapazarlás, és a falak, különösen az ablakpárkány lehűléséhez is vezet, így kondenzvíz képződhet rajta.

  4. Ablak nyitásnál kapcsolja le a fűtést

  Ha kinyitja az ablakot, mindig kapcsolja le a fűtést. Ha a termosztát nincs lekapcsolva, a külső beáramló hideg levegő hatására a radiátor tovább melegszik.

  Következmény: A fűtés felmelegíti a kifelé áramló levegőt. Az ablakon keresztül történő szellőztetés során a felmelegített levegő 50%-a “kiszökik”, ami hatalmas energiaveszteséget jelent.

  5. Szellőztetés a megfelelő felszereléssel

  A szabályozott szellőztetéshez szükséges szellőzőrendszerek megbízhatóan biztosítják a szükséges friss levegő ellátást. Így a családi házban is élvezheti a kellemes levegőt, ablakok nyitogatása nélkül. A hővisszanyerős szellőztető berendezések különösen hatékonyak , mivel a külső levegőből származó hő akár 90%-át felhasználják, majd visszavezetik a házba.

  Tudjon meg többet a megfelelő szellőztetésről!

   

   

   

  Szellőztető rendszer típusai

  Két alapvető típusa létezik a szellőztető rendszernek: központi és decentralizált. Elsősorban a telepítés és a működés szempontjából különböztetjük meg őket egymástól.

  központi szellőztető rendszert, ahogy a neve is sugallja, általában egy helyre központosan telepítik. Ha van az otthonunkban, akkor többnyire az alagsorba, pincébe telepítik. Az egyes helyiségek légcseréje légcsatornákon keresztül, központilag történik.

  Központi szellőztető rendszer kínálatunkat IDE kattintva tekintheti meg.

  Központi szellőztetés hiányában, utólagos felújítás esetén választhatjuk a decentralizált megoldást is. A decentralizált szellőztető rendszert olyan helyen használják, ahol kevésbé lehet megoldani a manuális szellőztetést, például fürdőszobában vagy konyhában. Ezekben a helyiségekben viszonylag sok nedvesség keletkezik, amely nem tud kijutni és így növeli a penészesedés kockázatát. Ilyen esetekben egy decentralizált szellőztető rendszer a legjobb megoldás lehet.

  Tekintse meg termékeinket IDE kattintva!