Energy Campus

A vállalati kultúra és az építészet találkozása

Az Energy Campus megvalósításával kiválóan ültettük át a gyakorlatba fő kompetenciánkat. Az épület kialakítása során az időtálló termék- és rendszermegoldások intelligens összekapcsolásába fektettük tudásunkat. A céges know-how-t a folyamatos technológiatranszfer útján adjuk át partnereinknek és látogatóinknak. Ezzel válik valóra a márka ígérete: „energiával telve”, valamint megtapasztalhatóvá a vállalat tevékenysége. 

"A jövő építészeti megoldásai összekötik egymással a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot, lehetőség szerint pozitív energiamérleget biztosítva. Az Energy Campus éllovas a pluszenergiás épületek között."
Prof. Manfred Hegger, Vorstand der HHS Planer + Architekten AG

Az Energy Campus kapocs a jövővel

A STIEBEL ELTRON holzmindeni székhelyén megvalósított Energy Campus épülete a fenntartható és energiahatékony építészet képviselője

Az oktató- és kommunikációs központ pozitív energiamérlegű épületként több energiát termel, mint amennyi a fenntartásához szükséges

Miért épült az Energy Campus?

A STIEBEL ELTRON vállalat a villamos energiát tartja a jövő energiahordozójának. Az Energy Campus egy tudatos jelkép. Az elektromos árammal történő energiaellátás jövője már ma is lehetséges. A cég vezérgondolatához hűen - „A változtatáshoz szükséges energia a rendelkezésünkre áll” - az épületben fenntartható, intelligensen összekapcsolt épületgépészet kerül bemutatásra.

Mi várja a partnereinket, látogatóinkat?

Az Energy Campus mindenekelőtt egy olyan tér, amely lehetőséget ad a találkozásra és a kommunikációra. Ezt tükrözik a homlokzat nagy üvegfelületei is. Itt a tudás és a folyamatos szakértelem-transzfer nyilvános cseréje valósul meg.

A teljes mértékben működőképes épületgépészet a gyakorlati megközelítést mutatja be a STIEBEL ELTRON tervező, építész vagy kivitelező partnerei számára. Az oktatóhelyiségek például a készülékek extrém külső hőmérsékleten történő működését is bemutatják, illetve összehasonlítják. 

Milyen sztenderdeknek felel meg az épület?

Dél-Alsó-Szászországban elsőként kapta meg az épület a DGNB (Német Társaság a Fenntartható Építésért) platina tanúsítványát, egy olyan kitüntetést, amire a STIEBEL ELTRON különösen büszke.

Mely vállalati célok kötik össze Önt és az Energy Campust?

Az Energy Campus révén válik megélhetővé a STIEBEL ELTRON: a termékek, az emberek és a vállalti kultúra. Ezen felül a regionális gyökerekhez való tartozás fontosságát is hivatott közvetíteni.  

Oktatás az Energy Campus épületében: technológia élőben

Az Energy Campus szíve az épület műszaki központjában van. Ide fut be az intelligens hálózat valamennyi szála

Az épület fűtésének és hűtésének központi elemei a STIEBEL ELTRON hőszivattyúk. Energiaforrásként a talajvíz szolgál, melynek felhasználását az épület előtti vízmedence szimbolizálja. A teljeskörű koncepciót az optimalizált épületburkolat, valamint a homlokzati és a tetőn integrált fotovoltaikus rendszer (120 kWp) egészíti ki. Az oktatási célokra előállított hő és hideg levegő a lehető legnagyobb mértékben felhasználásra kerül – valódi laboratórium.

Az oktatóhelyiségekben az elmélet ellenkezője valósul meg. Négy különböző témakörbe vonjuk be aktívan az oktatáson résztvevő személyeket:

"Az Energy Campus épületében átadjuk szakértelmünket a partnereinknek: olyan technológiai tudást, amellyel a jövő már ma megvalósul"
Frank Röder, a STIEBEL ELTRON tervezési és oktatási részlegének vezetője
„Hőszivattyúk“ témakör
 • Melyek a helyes hőforrások? Hogyan működik a hőszivattyú padlófűtés és radiátoros fűtés esetén? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatunk választ közvetlen összehasonlítás alapján és például a -15°C vagy +25 °C külső hőmérséklet szimulálására is sor kerül
 • A kevert vízmennyiség meghatározása és a tartályban elérhető maximális ivóvíz hőmérséklet
„Használati melegvíz“ témakör
 • A használati melegvíz előállítását szolgáló termékek teljesen újszerű bemutatása, pl.: három különböző átfolyós vízmelegítő közvetlen működésbeli és kényelmi szempontok szerinti összehasonlítása
 • Készülékek működése „extrém szituációk” esetén, a hidegvíz hőmérsékletének megváltozása, nyomásváltozás, rendszerhőmérséklet és áramellátás változása mellett
 • Legújabb jellemzők tesztelése, WLAN-csatlakozás, Bluetooth-kapcsolat és interaktív hibakeresés
„Szellőztetés“ témakör
 • Központi, decentralizált, hővisszanyeréssel vagy anélkül? Különböző szellőztetőrendszerek összehasonlítása
 • Lehetőség adódik a keretfeltételek megváltoztatására, pl.: előremenő hőmérséklet, külső hőmérséklet vagy fűtési térfogatáram, természetesen trénereinkkel közösen
 • Ennek alapján megállapításra kerül a teljesítmény, fűtési teljesítmény és az elektromos felvételi teljesítmény
„Szerelőközpont“ témakör
 • Berendezések, beüzemelés és hibakeresés részletesen: vízmelegítő készülékek gyorsabb és hatékonyabb cseréje, hibakeresés
 • Szimulációs hőszivattyúteszt, beüzemelés és hibaelhárítás
 • Ügyfelek egyedi kéréseinek megvalósítása

Az Energy Campus épületének hasznosítása során a régió is figyelmet kapott

Rendezvények lebonyolításához négy darab, modern oktatási médiával felszerelt előadóterem áll rendelkezésre, valamint három tárgyalóhelyiség. Reprezentatív rendezvények megtartására is van lehetőség 300 főig.

Földszint

 • akár 300 fős rendezvény megtartására alkalmas, modern felszereltség
 • 4 előadóterem, rugalmasan kombinálható helyiségek akár 100 fő befogadására alkalmas
 • teraszkijárat az energiakertbe
 • étterem és aula

Emelet

 • 4 oktatóterem a „hőszivattyúk”, „szellőztetés”, „használati melegvíz” és „szerelőközpont” témakörökhöz igazítva
 • 4 beüzemelt hőszivattyút magába foglaló helyiség
 • 3 tárgyalóhelyiség, összesen 32 fő befogadására alkalmas
 • tágas aula