Hőszivattyú

 • A megfelelő hőszivattyú kiválasztása otthona kényelméért.

  Hőszivattyú, amivel otthonát időtállóvá teheti.

  A hőszivattyú egy környezetbarát fűtési rendszer. A levegőből, vízből és talajból származó hőt használja fel a fűtéséhez, hűtéséhez és melegvíz előállításához.

  A hőszivattyúk manapság egyre népszerűbb fűtési lehetőséget biztosítanak otthonunkban. Nem csak új épületekben használják egyre többen, hanem a felújított otthonokban és családi házakban is. Évente több mint 1,3 millió hőszivattyú berendezést szerelnek fel Európában.

  A hőszivattyúk számos előnyt nyújtanak, mint például a rugalmasság, hatékonyság, hosszú távú megtérülés és alacsonyabb környezetszennyezés. Az emberek egyre inkább az eddig használt fosszilis tüzelőanyagok helyett a megújuló energiával működő hőszivattyúkra váltanak. Ezek a készülékek gazdaságos, energiatakarékos és hosszú távon fenntartható megoldások. A hőszivattyús fűtés és hűtés egyértelműen előnyöket kínál mind a felhasználók, mind pedig a környezet számára.

  Nagyon halk és rendkívül olcsó működésének köszönhetően vált népszerűvé a felhasználók körében, aminek köszönhetően a gázkazánokhoz hasonlóan szabványos hőforrássá válik.

  Az egyik legfontosabb előnye a hőszivattyús fűtésnek az energiahatékonyság. A hőszivattyúk sokkal kevesebb energiát használnak fel a fűtéshez, mint a hagyományos fűtési rendszerek, és így jelentős megtakarítást eredményezhetnek. Emellett a hőszivattyúk környezetbarát megoldásnak számítanak, mivel nem termelnek szén-dioxidot vagy más káros anyagokat a fűtés során.

  Azon túl, hogy az egyik leggazdaságosabb fűtési és hűtési megoldás környezettudatosság szempontjából is a legjobb választás fűtés és használati melegvíz készítéséhez.

  A hőszivattyú többféle közegben lévő energiát is képes hasznosítani, ez lehet levegő, talajvíz vagy föld, az üzemeltetéshez szükséges elektromos energia előállítása ezektől függetlenül környezetbarát módon, károsanyag kibocsátás nélkül történik.

  A fűtéshez szükséges melegvíz vagy meleg levegő előállítására alacsony környezeti hőmérséklet esetén is képes a hőszivattyú, így a magyarországi hőmérsékleti viszonyok között is kiválóan megállja a helyét: nem véletlen, hogy Svédországban is a legtöbb háztartás levegő – víz hőszivattyúval fűt.

  Más fűtési rendszerekkel - például a gázfűtési rendszerekkel - ellentétben a hőszivattyú az ingyenes környezeti hőt használja fel, így függetlennek számít a fosszilis tüzelőanyagoktól. A STIEBEL ELTRON kínálatában megtalálható összes hőszivattyú alkalmas arra, hogy egész évben, akár még télen is, könnyedén tudja otthonát fűteni.

  Mindemellett, ha a hőszivattyú fűtési rendszert zöld árammal működteti, akkor a rendszere teljesen klímasemlegessé is válhat.

  Az elöregedő olaj- vagy gázkazánt hőszivattyú rendszerre cserélve hosszú távon nem csak a környezetet védheti, hanem pénzt is takaríthat meg. A hőszivattyú rendszerét szakemberek igazítják az Ön fűtési igényeihez, éppen ezért olcsóbban és hatékonyabban fogja a szükséges hőmennyiséget biztosítani Önnek.

  Kérdése van hőszivattyúinkkal kapcsolatban?

  Tapasztalt szakembereink a hőszivattyúkkal kapcsolatos minden kérdésére készséggel válaszolnak, és segítenek megtalálni Önnek az igényeihez és az otthonához legjobban passzoló típust. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy közösen kialakíthassuk otthona energiahatékony és környezetbarát fűtési rendszerét!

  Hőszivattyú új és felújítandó épületekben

  A hőszivattyú ma már minden második új épület legpreferáltabb fűtési techonlógiája. A hőszivattyú népszerűsége abban keresendő, hogy rendkívűl vonzó finanszírozási lehetőségekkel rendelkezik: a hűtés és a fűtés egyaránt könnyen és hatékonyan megoldható általa. A talaj-víz hőszivattyúhoz szükséges fúrásokat az új épületekben sokkal könnyebb elvégezni, mint a régi, felújítandó épületeknél.

  A hőszivattyú előnyei azonban egy magas színvonalon felújított régebbi épületben is ugyanúgy megvannak és ott is érvényesülni tudnak.

  A levegős hőszivattyú beépítése például ezekben az esetekben jóval könnyebb, és a leghatékonyabban olyan fűtési rendszerrel működnek, melyben alacsony a hőhordozó közeg hőmérséklete. A legjelentősebb energiahatékonysági arányt akkor érhetjük el, ha az épület megfelelő hőszigeteléssel is rendelkezik. Régi épületekben a melegvíz ellátásához is érdemes hőszivattyút használni, de akár régebbi radiátorok is működtethetőek vele.

  Hőszivattyú típusok

  Állítsa össze saját hőszivattyús rendszerét!

  Ingyenes, előzetes ajánlatkérés szakembereinktől mindössze 2 perc alatt.

  Fogalomtár

  Hőszivattyú

  A hőszivattyú egy a Carnot körfolyamat alapján működő fűtőkészülék, amely természet energiáit (levegő, víz, geotermikus energia) használja fűtésre, melegvíz-előállításra, hűtésre és bizonyos modelljei szellőztetésre.

  A hőszivattyú működése során egy kompresszor segítségével a külső környezet energiát hőenergiává alakítja, és ezt használja fel a melegvíz-készítéshez és a fűtéshez. Használata környezetkímélő: Működési elvéből adódóan a szükséges hőt nem gáz vagy más energiahordozó elégetéséből nyeri, hanem az úgynevezett környezeti hőt hasznosítja. Jól kombinálható napelemes rendszerekkel, amely szintén egy környezetbarát alternatíva.

  Levegő-víz hőszivattyú

  A levegő-víz hőszivattyúk a külső környezet levegőjéből nyerik azt az energiát, melyet felhasználva egész évben biztosítják a kellemes hőmérsékletet és a melegvizet otthonában. Egyes típusok felújítás esetén - meglévő radiátoros fűtéshez - is alkalmazhatóak. Kültéren és  beltéren elhelyezhető hőszivattyúkat is talál termékeink között.

  A hőszivattyúk gyakran fordított működéssel is képesek üzemelni, azaz nyáron használhatók az épületek hűtésére.

  Talajhő-víz hőszivattyú

  A természet eddig kiaknázatlan energiaforrása a talajhő, melyet ezek a hőszivattyú típusok hatékonyan használnak fel az épületek hűtésére, fűtésére és melegvíz ellátására.

  Talajszonda

  A geothermikus hő hasznosítására szolgáló eszköz. Gyakorlatilag egy vagy két csőhurok, amit az előzőleg kifúrt általában 50-100m mély lyukba helyeznek. Anyaga általában polietilén. A benne áramló közeg víz és fagyálló keveréke.

  Passzív hűtés

  A talajhő-víz hőszivattyúk működési módja a passzív hűtés. Hűtési módban a hűtés közvetlenül a fúrt kutakból történik, miközben a kompresszor ki van kapcsolva.

  A passzív hűtés nagy előnye, hogy szinte ingyenes, hiszen ebben az üzemmódban csak a keringető szivattyúk működnek, ami a modern, elektronikusan vezérelt konstrukciókban néhány wattos fogyasztást jelent. Figyelembe kell azonban venni, hogy a passzív üzemmódban a fúrt kutak hűtési kapacitása alacsonyabb lesz, mint a téli fűtésnél, nagyjából 60%.

  Inverter technológia

  Az inverteres technológiával felszerelt hőszivattyúk teljesítménye szabályozható, ellentétben a korábbi típusú hőszivattyúkkal, amik csak két fokozatban működtek (bekapcsolt vagy kikapcsolt állapot).A technológia alapja, hogy az eszköz egyenáramot alakít át váltóárammá. Ennek a folyamatnak a részeként lehetőség van például a motor fordulatszámának szabályozására. Ha a motor hőszivattyús kompresszor, a hőszivattyú teljesítményét a kompresszor fordulatszámának változtatásával szabályozjuk.

  A hőszivattyú ezután képes alkalmazkodni a ház azonnali hőveszteségéhez, és így nagyobb hatékonysággal, azaz alacsonyabb áramfogyasztással dolgozhat.

  COP

  A COP a "Coefficient of Performance" angol kifejezés rövidítése, magyarul teljesítmény együtthatónak nevezzük és a különböző fűtési rendszerek hatékonyságát írja le.

  Ha például a COP érték 4,0, akkor a berendezés 1 kW elektromos energiából 4 kW hőenergiát termel. Minél magasabb a COP érték, annál energiahatékonyabb a berendezés.

  Hangnyomás szint

  A hangnyomás a környezet hangteljesítményszintjének hatása. Ez a készülék fizikai, mérhető hangkimenete egy adott telepítési tájolásban és helyen. A hangteljesítményszintből számítják ki egy matematikai képlettel. Leggyakrabban decibelben [dB (A)] adják meg.

  Úgy képzelheti el, mint egy lehetséges hangot, amely egy hőszivattyúból jön, és a való világban a füle fogja el. Értéke nagyon fontos, mert számos fontos tényezőt figyelembe vesz, például azt, hogy a levegő és a környezet milyen hatással van a hangra a készülék és a fül közötti távolságban.

  A hangnyomásszint is fontos a hőszivattyú hatásának értékelésénél, pl. a szomszéd házba. Törvényi zajvédelem alatt áll (339/2006. közegészségügyi törvény), mely szerint a szomszédos homlokzattól 2 méterre a hangnyomásszint (hőszivattyúnkból) nappal nem haladhatja meg az 50 dB (A) értéket. és 45 dB (A) éjszaka.

  Hangteljesítmény szint

  A hangteljesítmény szint a termék, azaz a hőszivattyú műszaki paramétere. Azt a zajt írja le, amelyet közvetlenül a felületén mérnek, különösen azokon a rácsokon, amelyeken keresztül a levegő belép és távozik.

  Ez a hangenergia nettó kibocsátása (wattban) a készülék határán, amelyet [dB (A)]-ban mérnek, mintha az emberi fül észlelné nyílt térben és tökéletes körülmények között egy tesztlaboratóriumban.

  Az akusztikus teljesítmény mérése a laboratóriumban az STN EN 12102: 2014-01 szabvány szerint történik. Az eredmény a készülék címkéjén látható.

  Csatlakozzon a STIEBEL ELTRON partner portálhoz!

  A STIEBEL ELTRON üzleti partnereként hozzáférhet aktuális árlistánkhoz, termékeink műszaki dokumentumaihoz, műszaki rajzokhoz, digitális eszközökhöz. Ezen felül információt kaphat marketing tevékenységeinkről, marketing eszközökről, valamint online vagy személyes képzéseinkről.