Minden, amit a hőszivattyúról tudni kell

2021-ben az egyik legkorszerűbb fűtési megoldás a hőszivattyú. Új épületek kialakításakor és felújításkor egyaránt alkalmazható, környezetbarát és hatékony megoldás. Egyes típusai a fűtés mellett melegvíz készítésre és hűtésre, sőt akár szellőztetésre is használhatóak, például a STIEBEL ELTRON LWZ 8 CS Premium készülék.

Hogyan működik?


A hőszivattyú működési elvét leginkább egy fordított hűtőszekrényhez hasonlíthatjuk. Fűtési üzemmódban a nyomáskülönbséget kihasználva az alacsonyabb hőmérsékletű külső levegőtől elvonja a hőt és a magasabb hőmérsékletű helyre szállítja azt. Működés során nem közvetlenül a levegőt melegíti a lakásban, hanem egy közvetítő anyagot, leggyakoribb esetben vizet, ami a falban, mennyezetben vagy a padlóban kering.

Hőszivattyús rendszerek típusai


A hőszivattyúnak több típusa létezik attól függően, hogy milyen megújuló energiát használ fel a készülék, azaz honnan származik a hő. Hazánkban a levegő-víz hőszivattyú a legelterjedtebb, a telepítések 90%-a során ezt a típust használják.

 

  • Levegő-víz hőszivattyú - a fűtési energia nyeréshez a környezeti levegőt hűti. Előnye, hogy bárhová telepíthető, gyorsan és egyszerűen üzembe helyezhető. Hátránya lehet, hogy extrém hidegben extra rásegítést igényelhet, ami csökkenti a hatékonyságát.

  • Talajhő-víz hőszivattyú - fűtési üzemben a talajt hűti (legismertebb, legelterjedtebb és legstabilabb megoldás az ún. talajszonda, ami jellemzően 100 m mélységig lefúrt csőkígyót alkalmaz, körülötte cement bázisú hővezető anyaggal). Előnye, hogy teljesítménye nem függ a külső hőmérséklettől. Azonban magasabb telepítési költségekkel jár.

  • Víz-víz hőszivattyú - természetes víz közeggel működik, pl. kútvízzel. A kútból nyert víz hőmérséklete viszonylag állandó, így ez a típus sem függ a külső környezet hőmérsékletváltozásaitól. Az egyik leggyakoribb ellenérv ezzel szemben, hogy a kutak fúrása jelentős többletmunkát igényel.

Miért válasszon hőszivattyús rendszert?


  1. Környezetbarát megoldás - megújuló energiát használ és rendkívül alacsony károsanyag kibocsátással rendelkezik

  2. Hatékony - 1 kWh energia felhasználásával akár 5-6 kWh hőenergiát termel

  3. Több funkció egyetlen készülékben - a fűtés mellett a melegvíz előállítást is a készülék végzi, sőt egyes modellek hűtésre is alkalmasak.

  4. Napelemmel kombinálható - így a felhasznált energia megoldható 100%-ban zöld forrásokból, mellyel közel nullára csökkenthetőek a fűtési költségek

  5. Hosszútávon megéri - az alacsonyabb energiafelhasználás az évek során nemcsak a környezetet, de a pénztárcánkat is kíméli.


Ha elkötelezte magát, de további kérdései vannak, Hogyan válasszon hőszivattyút című írásunk segítségére lehet.