Hogyan válasszon hőszivattyút?

Otthonának "szíve" a gépészeti rendszer, melynek feladata többek között, hogy biztosítsa az épület használói számára a komfortérzetet; ivóvizet, a megfelelő hőmérsékletet, a megfelelő minőségű levegőt. Amennyiben szeretné hosszútávon biztosítani az otthonába fektetett beruházás értékállóságát és elkötelezte magát a megújuló energiákat felhasználó gépészeti berendezések mellett, akkor segítünk Önnek abban, hogyan válasszon hőszivattyús berendezést.

Melyik típusú hőszivattyút válasszam?


A hőszivattyúnak több típusa létezik attól függően, hogy milyen megújuló energiát használ fel a készülék:

  • Levegő-víz hőszivattyú - a fűtési energia nyeréshez a környezeti levegőt hűti. Előnye, hogy bárhová telepíthető, gyorsan és egyszerűen üzembe helyezhető. Telepítése nem igényel semmilyen plusz előkészületet, ezáltal plusz költséget, így relatív gyorsan megtérül. Hátránya lehet, hogy extrém hidegben extra rásegítést igényelhet, ami csökkenti a hatékonyságát.

  • Talajhő-víz hőszivattyú - fűtési üzemben a talajt hűti (legismertebb, legelterjedtebb és legstabilabb megoldás az ún. talajszonda, ami jellemzően 100 m mélységig lefúrt csőkígyót alkalmaz, körülötte cement bázisú hővezető anyaggal). Előnye, hogy teljesítménye nem függ a külső hőmérséklettől. Azonban jóval magasabb telepítési költségekkel jár.

  • Víz-víz hőszivattyú - természetes víz közeggel működik, pl. kútvízzel. A kútból nyert víz hőmérséklete viszonylag állandó, így ez a típus sem függ a külső környezet hőmérsékletváltozásaitól. Az egyik leggyakoribb ellenérv ezzel szemben, hogy a kutak fúrása jelentős többletmunkát igényel.

     

    Ha STIEBEL ELTRON hőszivattyú mellett dönt, szakembereink első lépésként, ellenőrzik a körülményeket, a helyszín adottságait, majd ennek függvényében javaslatot tesznek a legideálisabb típus kiválasztására.

Mire szeretné használni a hőszivattyús berendezést?


A készülékek eltérő gépészeti feladatok ellátására alkalmasak (fűtés, hűtés, melegvíz-előállítás, szellőztetés), ezért érdemes megfontolni, hogy mire szeretné használni a hőszivattyút.

 

Mekkora teljesítményű hőszivattyút válasszak?


A szükséges fűtőteljesítményt rengeteg tényező befolyásolja, a két legfontosabb az ingatlan nagysága és a szigetelés. Éppen ezért lehetetlen egy egyetemes választ adni erre a kérdésre. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy kérje gépész tervező segítségét a hőszükséglet/hőterhelés, a szükséges melegvíz és friss levegő mennyiségének meghatározásához.

Mekkora a hőszivattyú helyigénye?


Egyes hőszivattyú típusoknál választható kültéri és beltéri készülék is. Alacsonyabb beruházási költsége miatt a leggyakrabban választott típus a levegő-víz hőszivattyú. Érdemes tudni, hogy ebből a berendezésből vannak monoblokkos és osztott rendszerű hőszivattyúk is.

 

Ha STIEBEL ELTRON készülék mellett dönt, akkor mi 1976 óta folyamatosan fejlesztett és kifejezetten a hő szivattyúzására tervezett, monoblokkos berendezéseket kínálunk Önnek, az osztott rendszerű berendezésekkel ellentétben.

A legtöbb monoblokkos hőszivattyú gyárilag zárt hűtőkörrel rendelkezik, ezért - az osztott rendszerű hőszivattyúkkal ellentétben - nem szükséges az éves kötelező szivárgásvizsgálat elvégzése.

Milyen kiegészítő gépészeti berendezésekre lesz szüksége?


Megújuló energiaforrásokból nyert fűtési hő vagy melegvíz előállítása esetén hőtárolóra is szüksége lesz, hiszen ezzel biztosítható, hogy az előállított hő és melegvíz akkor álljon rendelkezésre, amikor Önnek arra szüksége van. A puffer- és melegvíztárolók elraktározzák a megújuló energiaforrások révén előállított hőt, hogy azokat még hatékonyabban használhassa. 

 

A felhasználás és helyszükséglet függvényében kínáljuk Önnek a megfelelő tárolókat. Kombinálhatja hőszivattyújával, szolár rendszerrel vagy más kiegészítő hőfejlesztővel. Kompakt berendezéseink magukba foglalják a szükséges szivattyúkat, keverőszelepet, hűtési hőcserélőt, tágulási tartályt és egyéb kiegészítő eszközöket. Ezáltal a kivitelezés és a karbantartás is gyorsabbá és egyszerűbbé válik.

Mekkora a hőszivattyú fogyasztása?


A hőszivattyúnak elektromos áramra van szüksége a működéshez. További energiát a berendezés típusától függően a levegőből, talajból vagy a talajvízből vonja el és adja azt tovább a fűtési rendszernek. A működési elve hasonló a hűtőszekrényéhez – amely szintén "felmelegíti" a külső környezetét a belsejéből elvont hőenergiával. A hőszivattyúnak köszönhetően egy egységnyi villamos energia felhasználásával, több egységnyi hő keletkezik. A felhasznált villamos energia mennyisége és az előállított hő közötti arányt  munkaszámnak nevezik, és általában évente adják meg – ez az "éves munkaszám". Egyben ez az érték mutatja meg a berendezés hatékonyságát is (COP: coefficient of performance). Így, ha a hőszivattyú működéséhez 1000 kilowattóra villamos energia szükséges egy évben, és összesen 4000 kilowattóra hőt termel abban az évben, akkor az éves munkaszám 4. A modern hőszivattyúknál típustól és az egyedi körülményektől függően ez a hatékonysági mutató akár 5 is lehet. Tehát a hőszivattyúhoz kell villamos energia, igen - de hogy "sok", az nem mondható.

Milyen karbantartást igényel egy hőszivattyús rendszer?


A hosszútávú biztonságos használat érdekében elengedhetetlen a hőszivattyú karbantartása. A gyártó ajánlása szerint érdemes évente egyszer a hőszivattyút a karbantartási utasításban leírtak szerint szakemberrel megvizsgáltatni. Az éves karbantartás alkalmával (fűtés vagy hűtés szezon előtt), ajánlott a fűtési rendszerben lévő szűrők, iszapleválasztó tisztítása, a rendszer vízminőségének, a tágulási tartályok előnyomásának, légtelenítők, stb. állapotának ellenőrzése.

A monoblokkos levegő-víz hőszivattyú esetén a beüzemeléskor nem szükséges szivárgásvizsgálatot elvégezni, mivel zárt hűtőkörrel rendelkeznek. A hőszivattyúk egy része és általában az osztott rendszerű hőszivattyúk a hűtőközeg típusától és mennyiségétől függően szivárgásvizsgálatra kötelezettek amit évente egyszer szakemberrel kell elvégeztetni.

Maradt még kérdése? Keressen bennünket bizalommal, szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!