Új trendek az építkezésben

Trendek jönnek és mennek, minden évnek, évtizednek megvannak az építészeti és lakberendezési sajátosságai. Vannak azonban olyan irányzatok, amelyek nem fognak egyik pillanatról a másikra kimenni a divatból. Ilyenek az egyre nagyobb teret hódító környezetbarát és fenntartható megoldásokkal épült házak. 


Néhány éve a letisztult, minimalista stílus vált uralkodóvá az építészetben. Ezekre a házakra a sok fényt beengedő nagy ablakok és a tágas, egybenyíló belső terek jellemzőek. Nem ritkán egy légtérben van a konyha, az étkező és a nappali is.

 

Belsőépítészeti szempontból a 2020-as éveket a “vissza a természethez” filozófia ihleti. Ahogyan erősödik az öko trend, az emberek egyre nyitottabbá válnak a természetességre. Belső tereinkben szívesebben látunk fenntartható, természetes anyagokat, például fát, bambuszt vagy akár kukoricát. A színválasztást a semleges, föld- és homokszínek jellemzik.

 

A megfelelő alapanyagok és eszközök kiválasztásával nagymértékben tudjuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat is. Például tökéletes választás a laminált padló, ugyanis ez a hagyományos fa parketta gyártásánál keletkező hulladékból készül.

 

Az újépítésű, vagy felújított lakásokban, házakban már igyekeznek olyan eszközöket alkalmazni, amelyek energiahatékonyan és víztakarékosan működnek. A fürdőszobákban és WC-kben egyre elterjedtebbek az olyan eszközök, amelyek kézmosáskor, zuhanyzáskor, vagy a WC öblítésekor kevesebb vizet használnak fel.

 

De nemcsak az alapanyagok és az eszközök megválasztása fontos szempont, hanem az épületgépészeti megoldásoké is. A modern technológiáknak köszönhetően nem kell feláldoznunk sem otthonunk kényelmét, sem egyediségét a fenntarthatóságért.

 

A megújuló energiák felhasználása az energiahatékony működés egyik kulcseleme. Az elmúlt néhány évben a legelterjedtebb megoldássá a napelemek használata vált. A napelemeket hőszivattyúval összekötve pedig igazán fenntarthatóvá és pénztárcabaráttá teszik a lakás fűtését, hűtését és melegvíz előállítását.Kirajzolódni látszik tehát az a trend, hogy a háztulajdonosok nemcsak esztétikai szempontokat vesznek figyelembe az építkezés során, hanem ugyanakkora hangsúlyt helyeznek a gazdaságos és energiahatékony működésre is. A STIEBEL ELTRON berendezései pedig ehhez igazodva hozzájárulnak a fenntartható otthon kialakításához.