Környezetbarát és költséghatékony megoldás - Váltson hőszivattyúra!

2021. január 1-jén elindult az állami otthonfelújítási program, melynek célja a magyar családok támogatása lakásaik fejlesztésében és modernizálásában.

 

Az igényelhető támogatás többek között fűtési rendszer kialakításra vagy korszerűsítésre is fordítható, melybe beletartozik a megújuló erőforrások alkalmazása is.

 

Ha felújításba fogunk, érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy olyan megoldásokat válasszunk, melyek energiahatékonyság szempontjából is előrelépést jelentenek.

 

Bár ezek a fejlesztések elsőre túl nagy beruházásnak tűnhetnek, hosszútávon biztosan megtérülnek. Ráadásul a legújabb technológiákat használva biztosan megfelelnek a jelenleg hatályban lévő energiahatékonysági követelményeknek, ezzel pedig növelik az ingatlan értékét.

 

Megújuló energiát használni nemcsak környezetbarát, hanem rendkívül költséghatékony.


Hőszivattyú beszerelése esetén amellett, hogy nincsen CO2 kibocsátás, a fűtési és melegvíz-előállítási költségek akár 50 %-kal csökkenhetnek, mely gazdaságos működést tesz lehetővé -20°C külső hőmérséklet esetén is. 

 

Kiemelendő, hogy a hőszivattyú a fűtés és melegvíz-ellátás mellett az épület hűtésére is használható, így ezen a költségen is sokat tudnak spórolni a háztartások.

 

Hogyan működik a hőszivattyú?


A berendezés működésének alapja egy körfolyamat, ami alapvetően a halmazállapot változásban rejlő hőre épít. Ha vizet forralunk, ahhoz első lépésként 100°C-ra fel kell hevítenünk a vizet, majd további energia szükséges ahhoz, hogy a 100°C-os vízből 100°C-os gőzt készítsünk. Ez a forráshő, a folyadék és gáz halmazállapot változás rejtett hője.

 

A hőszivattyúk gáz körfolyamata is ezt a rejtett hőt aknázza ki, egy másik fizikai törvényt, a különböző nyomásokon történő állapotváltozást alkalmazva.

Itt adja át a hőjét a hűtendő vagy fűtendő helyiségeknek.

 

Fajtái


A hőszivattyú működése során hőt von el a környezettől, ami lehet a levegő, a víz vagy a talaj. Annak függvényében, hogy mely hőforrást alkalmazza, három típust különböztetünk meg:

 

 

  • levegő-víz hőszivattyú - a fűtési energia nyeréshez a környezeti levegőt hűti

  • talajhő-víz hőszivattyú - fűtési üzemben a talajt hűti (legismertebb, legelterjedtebb és legstabilabb megoldás az ún. talajszonda, ami jellemzően 100 m mélységig lefúrt csőkígyót alkalmaz, körülötte cement bázisú hővezető anyaggal)

  • víz-víz hőszivattyú - természetes víz közeggel működik, pl. kútvízzel


Válassza az Ön igényeinek megfelelőt! Nézze meg hőszivattyú kínálatunkat

 

Amennyiben bővebb információra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot! Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.

Kapcsolatfelvétel