Mekkora bojlert válasszak? - Amit a háztartási melegvíz rendszerekről tudni kell

A használati melegvíz előállításának egyik legelterjedtebb módja a villanybojler használata. Ez a klasszikus módszer is rengeteget fejlődött az évek alatt, energiatakarékosság és hatékonyság szempontjából egyaránt. Segítünk megtalálni az Ön igényeihez legideálisabb méretet.


Bojler választásakor a legfontosabb szempont a készülék űrtartalma. Amolyan ökölszabályként tekinthetünk arra a tényre, hogy egy átlagos ember naponta kb. 50 liter vizet használ el. Ebben a hozzávetőleges értékben benne van minden, a fogmosástól kezdve a mosás, mosogatás és természetesen a  fürdés is.

Ennek alapján általános ajánlásként

 

  • 1 főre - 50 literes villanybojler,

  • 1 – 2 főre - 80 literes villanybojler,

  • 2 – 3 főre - 100 literes villanybojler,

  • 3 – 4 főre - 120 literes villanybojler,

  • 4 – 5 főre - 160 literes villanybojler,

  • 5 – 6 vagy annál több főre - 200 literes villanybojler ajánlott.

 

A STIEBEL ELTRON minden méretre kínál alternatívát. Tekintse meg tárolós vízmelegítő választékunkat!

 

Energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve nem ajánlott ettől eltérni. Melegvíz igényünknél nagyobb űrtartalmú bojler választása esetén a szükségesnél nagyobb mennyiségű vizet fog készülékünk felmelegíteni és melegen tartani, ami természetesen nagyobb energiabefektetéssel érhető el, ráadásul felesleges.

Abban az esetben, ha kisebb méretet választunk, előfordulhat, hogy a szükségesnél hamarabb elfogy a melegvizünk, vagy bojlerünknek többször kell felfűtenie a vizet, esetleg magasabb hőfokot kell választanunk, amely szintén több energiát igényel.

Éjszakai áramról működtetett bojler


Vezérelt hálózatról üzemelő villanybojlerek esetén ajánlott egy mérettel nagyobb modellt vásárolni, hiszen ezek felfűtése éjszaka, egy megadott időintervallumon belül zajlik, így napközben csak néhányszor kapcsolnak be. Ezáltal előfordulhat, hogy a nap elején elhasználjuk az éjszaka előállított melegvíz nagy részét.

Okosbojler


Az okosbojlerek egyedi algoritmust használva, az elmúlt néhány nap fogyásztásait alapul véve számolják ki az aktuális vízszükségletet. Ennek köszönhetően ezekből a modellekből elegendő az általános ajánlásnál eggyel kisebb méretet választani.

További energiatakarékossági tippek


Nem véletlen, hogy a bojlereket az esetek legnagyobb részében a fürdőszobában helyezik el. A minél kisebb hőveszteség érdekében ugyanis ott a legcélszerűbb elhelyezni, ahol a legtöbbet használjuk.

 

A kemény víz gyorsabb vízkövesedéshez vezet, amely csökkenti a bojler hatékonyságát. Érdemes időnként ellenőrizni.

 

Energiát spórolhat azzal is, ha alacsonyabb hőmérsékletre fűti fel a vizet, kb. 50-60 °C-ra. Sok esetben teljesen felesleges az ennél magasabb, akár 80 °C-os víz.