Hőszivattyú vs. gázfűtés

Egyre szélesebb körben terjednek el a hőszivattyúk legyen szó akár lakásfelújításról, akár új otthon teremtéséről. Gyakran felmerül azonban a kérdés, hogy valóban jobb megoldás-e a hőszivattyú a gázfűtéssel szemben.

A válasz az, hogy hosszútávon mindenképpen. És ki nem hosszú távra tervez egy lakóházzal?


Ebben a bejegyzésben elsősorban költség oldalról közelítjük meg a témát, de  nem elhanyagolható a két rendszer környezetre gyakorolt hatása közötti különbség sem. A hőszivattyú megújuló energiát hasznosítva lehetővé teszi, hogy egyáltalán legyen még értelme hosszú távon gondolkodni.

 

Az első szempont az épület funkciója. Ha megfelelő komfortot akarunk kialakítani, a fűtés mellett igencsak elvárt a hűtés megvalósítása is. Ebben az esetben, ha a gázfűtést választjuk, mindenképpen szükséges klímá(ka)t is beszerelni, ami jelentősen megdobja a költségeket, így szinte minden esetben jobban jövünk ki, ha valamilyen hőszivattyús megoldás mellett tesszük le a voksunkat, mely egyszerre képes ellátni a fűtési és a hűtési feladatokat is. A komolyabb berendezések már arra is alkalmasak, hogy az épület egyik részét hűtsék, a másik részét fűtsék, miközben még melegvizet is előállítanak. 

 

Napjainkban sok új beruházásnál a gázt már be sem vezetik az épületbe, mindent levegő-víz vagy talajhő-víz hőszivattyúk segítségével oldanak meg. Tehát ha mégis a gázfűtés mellett döntenénk, a gáz bekötési költségeivel is számolnunk kell. Nem beszélve arról, hogy így ki vagyunk téve a gázszolgáltatóknak és azok árképzésének szemben a napelemmel kombinált hőszivattyúkkal, melyeknek szinte nulla az üzemeltetési költsége.

 

Hőszivattyús rendszerek esetén nincsen szükség kéményre sem, így elkerülhető a robbanás- és mérgezésveszély. További előnyei a gyors és egyszerű telepíthetőség, egyszerű beszabályozás és professzionális vezérlés.

 

Meggyőztük? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.