Harcoljon a hőség ellen hőszivattyúval

Kitört a nyár, szinte elviselhetetlenek a nappali melegek, és a kellemes éjszakai alvást is megnehezíti a forróság. Kevesen tudják, hogy a hőszivattyú nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is hatékonyan alkalmazható. Akár levegő-víz, akár talajhő-víz hőszivattyúról vagy más típusról beszélünk, kiváló alternatíva lehet a split, inverteres és a mobilklímákra egyaránt. 

Mi is a hőszivattyú?


A hőszivattyú  különféle közegekből, a levegőből, vízből és a talajból nyert energiákat használja a fűtéshez, hűtéshez és melegvíz előállításához. Működéséhez elektromos áramra van szükség, ami akár napelemekkel, vagy más alternatív energiát alkalmazva is előállítható. A házra felszerelt napelemekből nyert energiával a berendezésnek gyakorlatilag nulla a károsanyag-kibocsátása és a működési költsége.

Hogyan használható hűtésre?


A hőszivattyú hűtési üzemmódban viszonylag hideg, 18-20 fokos vizet állít elő, amit a lakásban keringet. A keringő hideg víz felveszi a szoba hőjét, ezáltal hőt von el a környezetéből, kellemes hűvöset hagyva maga után.

A hűtés hatékonyságát több tényező befolyásolhatja.

 

Függ:

  • a szigetelésétől

  • a légtömörségtől

  • a fűtési rendszer típusától

Egy jól szigetelt, megfelelő energetikai jellemzőkkel rendelkező épületnél a hőszivattyú sokkal kedvezőbb megoldás a hagyományos klímákkal szemben. A hőszivattyú ugyanis a vízhűtésnek köszönhetően kellemesebb érzetet nyújt a lakásban, mint a levegőbefújást alkalmazó klímaberendezések.

Miért válassza a hőszivattyút a klímával szemben?

1. Hosszútávon megtérül


Bár egy klíma beszerelése elsőre alacsonyabb költségnek tűnik, vegyük figyelembe azt is, hogy a hőszivattyú a lakás egészét hűti.

Ezt a hatásfokot általában helyiségenként egy klíma beszerelésével érhetjük el. Ez pedig már milliós nagyságrendű kiadás.

Ne feledkezzünk meg az üzemeltetési költségekről sem.

A hagyományos klímák használata meglátszik az áramszámlán a nyári hónapokban. Azonban, ha ezt alternatív energiahordozókból nyerjük, ez a költség megspórolható.

2. Fűtésre és melegvíz előállításra is használható


A hőszivattyúk nagy előnye, hogy egyes típusoknál akár egyetlen berendezés gondoskodik mindenről. Télen fűt, nyáron hűt és még a melegvíz előállítására sem kell külön rendszert beüzemelni és fenntartani.

3. Egészségesebb a klímánál


A hőszivattyú az egész lakást egységesen és egyenletesen hűti. Nem okoz problémát az egy helyről folyamatosan és erősen érkező hideg levegő az erre érzékenyeknek sem, illetve az elkoszolódott klímákban megtelepedő baktériumok és gombák sem jelentenek gondot a hőszivattyúval felszerelt házakban.