Milyen előnyökkel jár a szellőztető rendszer az otthonunkban?


Az otthonunk rendszeres szellőztetése azért fontos, mert ilyenkor a helyiségek légterében lévő szennyező anyagok kiürülnek, továbbá ezzel biztosítjuk a friss levegő utánpótlást az elhasznált levegő helyett. Ezzel akadályozhatjuk meg a legjobban a párásodást, majd a penészgomba kialakulását is. 

 

Azonban ahelyett, hogy folyamatosan az ablakok illetve ajtók nyitogatásával kellene huzatot előidézni - a megfelelő hatás elérése érdekében - a legjobb megoldás ha szellőztető rendszert használnunk. 

Hogyan működik a szellőztető rendszer?


A szellőztető rendszer a friss levegőt kívülről táplálja be, miközben a használt levegőt szelepek segítségével kiszívja a helyiségből. Ez azt jelenti, hogy a beltéri levegő mindig optimális minőségű, amelynek több előnye is van.

 

Mivel a legtöbb hőveszteség szellőztetés során keletkezik, ezért a szellőztető rendszer költséghatékony megoldást jelent. A megoldás lényege, hogy egy ventilátor segítségével folyamatosan friss, oxigéndús külső levegőt juttatunk a helyiségbe, míg ezzel egyidőben egy másik ventilátor elszívja az elhasznált levegőt. A két légmennyiség egy hőcserélőn keresztül átadja egymásnak a hőt, így a helyiségbe érkező levegő felmelegszik. Ezzel a módszerrel a -15°C-os hideg levegő akár +16°C-ra is felmelegíthető. A már felmelegített levegőt sokkal kevesebb energiával lehet szobahőmérsékletűre tovább melegíteni, így érhetjük el, hogy a fűtési költségünk csökkenjen a nyitott ablakon keresztül történő szellőztetéssel szemben.

Egyéb pozitív hatások


Nem csak a költségeken érezhetünk pozitív változásokat, egészségünkre is jótékony hatása van a szellőztető rendszereknek. Mivel állandó friss, oxigéndús levegő érkezik az otthonunkba, az oxigénhiányos tünetek megszűnnek, mint például a: levertség, kimerültség, fejfájás és javul az alvásunk minősége is.

 

Megnehezíti a pollenek és porok bejutását a házunkba, ezért allergiásoknak kifejezetten érdemes átgondolni egy szellőztető rendszer beépítését is, hogy legalább az otthonában megszabaduljon az allergiás tünetektől.

 

A beépített szűrőknek köszönhetően a szmog is nehezebben jut be otthonunkba. A szállópor és a pernye mennyisége jelentősen csökken a folyamatos légcsere miatt.

 

Mivel állandó és folyamatos a légmozgás a párásodás és penészedés jelentősen csökken, a páraterhelések elszívásával szárazabb levegőt kapunk.

A STIEBEL ELTRON kínálatában megtalálható LWZ 170 E Plus szellőztető a legjobb megoldást nyújthatja egy családi ház friss levegő ellátásához.

  • Saját igénye szerinti automatikus szellőztetés

  • Távirányítás

  • Nagyon halk működés

  • Egyszerű kezelés

  • A hőenergia 90%-ának visszanyerése


A szellőztető rendszerek nem hoznak létre huzatot. A légáramlás lassú, ritkán lehet észrevenni, viszont a nyílások alatt jobban érezhető, ezért gondosan mérlegelni kell, hogy hová helyezzük el.

 

A készülékek hangereje nem jelentenek problémát, ha szakemberekre bízza a telepítést, általában nincs káros zaj, mivel a rendszereket általában alagsorba telepítik a csöveket pedig hangszigeteléssel borítják be.

A szellőztető rendszer két típusa


Két alapvető típusa létezik a szellőztető rendszernek: központi és decentralizált. Elsősorban a telepítés és a működés szempontjából különböztetjük meg őket egymástól.

 

A központi szellőztető rendszert, ahogy a neve is sugallja, általában egy helyre központosan telepítik. Ha van az otthonunkban, akkor többnyire az alagsorba, pincébe telepítik. Az egyes helyiségek légcseréje légcsatornákon keresztül, központilag történik.

 

Központi szellőztető rendszer kínálatunkat IDE kattintva tekintheti meg.

 

Központi szellőztetés hiányában, utólagos felújítás esetén választhatjuk a decentralizált megoldást is. A decentralizált szellőztető rendszert olyan helyen használják, ahol kevésbé lehet megoldani a manuális szellőztetést, például fürdőszobában vagy konyhában. Ezekben a helyiségekben viszonylag sok nedvesség keletkezik, amely nem tud kijutni és így növeli a penészesedés kockázatát. Ilyen esetekben egy decentralizált szellőztető rendszer a legjobb megoldás lehet. 

 

Tekintse meg termékeinket Ide kattintva!