Melegvíz-készítés a nyaralóban: Milyen típusú vízmelegítőt válasszunk?

Ha felújítja nyaralóját, és melegvíz-készítőt szeretne, fontos, hogy megfontolja az alapvető kérdéseket. Először is, milyen módon kívánja melegíteni a vizet? Hány ember fogja használni a meleg vizet? Télen is használni kívánja-e az ingatlant? A vízmelegítő kiválasztásának döntő szempontja az energiaforrás, amelyet használni szeretne.

A vízmelegítők hat alapvető típusát különböztetjük meg:

  1. Elektromos vízmelegítők: Az elektromos tárolós vízmelegítők (bojlerek) a legelterjedtebb típusok. Egyszerű elven működnek, és csak az elektromos hálózathoz kell csatlakoztatni őket. Az átfolyós vízmelegítő az ideális választás, ha az épületet rendszertelenül és különböző számú ember használja. Azonban az elektromos átfolyós vízmelegítő nagyobb elektromos csatlakozásokat igényel (három fázis).

  2. Kombinált üzemmód: A tartályban lévő vizet vagy a központi fűtéssel, vagy az elektromos hálózat segítségével melegítik fel. Így télen a fűtési időszakban a víz automatikusan melegedik, nyáron pedig az elektromos áram melegíti.

  3. Indirekt tároló: A fűtési rendszer vagy más hőforrás (kazán, kandallóbetét stb.) által történő vízmelegítés.

  4. Napkollektoros: A melegvíz előállítása a napsugárzás segítségével történik. A termikus napelemek fagyállót melegítenek, amely a tartályban lévő hőcserélő segítségével felmelegíti a vizet. Amikor nem süt a nap, egy elektromos fűtőberendezés segít a melegvíz előállításában.

  5. Gázüzemű átfolyós melegítők: Minden olyan helyen alkalmazható, ahol van földgáz csatlakozás. Egyes modellek akár gázpalackra is átalakíthatók, de ezt a beavatkozást a szakemberekre kell bízni.

  6. Hőszivattyúk - a hűtőszekrénnyel ellentétes módon működnek. Szintén elektromos áramra való csatlakozást igényelnek, de nagyobb hatékonysággal használják azt. A hőszivattyú fűtést és melegvizet is biztosít. Lehetőség van külön beltéri hőszivattyú használatára is a vízmelegítéshez, amely a gépészeti helyiség levegőjét használja hőforrásként.

Mekkora a nyaralója?

Ha kisebb ingatlana van, amelyet nem használ egész évben, a hőszivattyú nem ideális megoldás. Nem érdemes beruházni, mert a kompresszoron kívül további rendszerelemekre, tároló tartályra, tágulási tartályra stb. van szükség.

Azt is figyelembe kell vennie, hogy mekkora melegvíztartályra van szüksége. A nagy térfogat egyszerre jelent több helyet és nagyobb hőveszteséget, amikor nem használja. Kisebb mennyiségű csapolók és elegendő elektromos csatlakozás (12 kW/ 400 V ajánlott egy zuhanyzóhoz) esetén fontolja meg egy átfolyós vízmelegítő használatát. Vegye figyelembe azt is, hogy milyen helyiségek csatlakoznak a melegvízhez, azaz a csapok számát és elhelyezkedését. Van fürdőszoba a nyaralóban? Ennek függvényében választhat egy nagy központi vízmelegítőt elosztórendszerrel, vagy megoldhatja több kisebb vízmelegítővel is.

Milyen gyakran jár a nyaralóba?

A látogatások gyakorisága kulcsfontosságú a berendezés típusának kiválasztásakor. Ha kis nyaralója van, akkor a fent említett átfolyós vízmelegítő az ideális választás. Ez a kisebb vízmennyiséget azonnal felmelegíti, és a víz nem ül feleslegesen a tartályban. Ha csak nyáron használja a nyaralót, akkor olyan vízmelegítőt érdemes beszereznie, amely lehetővé teszi a víz leeresztését. A legtöbb átfolyós melegítőnél ez nem lehetséges. A bojlerek esetében javasoljuk, hogy a berendezés hidegvíz-csatlakozása és a túlnyomásos szelep közé szereljen be egy leeresztőcsapot. Télen jönnek a fagyok, és a készüléknek sértetlenül kell túlélnie.

Ebben az esetben a termikus napelemekhez csatlakoztatott napkollektorok is érdekes alternatívát jelentenek, mivel a meleg, napsütéses hónapokban a legnagyobb teljesítményt nyújtják. De ismét gondolni kell a tárolótartályban és a csövekben lévő víz fagyvédelmére is.

A síközpontok közelében lévő házak esetében, amelyeket különösen a hószezonban látogat meg, a szilárd tüzelésű fűtés a jellemző. Ezért megfontolandó egy indirekt tároló, amely valamilyen hőtermelőhöz csatlakozik. Ha a nyaralója villanyvezetékkel van ellátva, a régebbi ingatlanokban ellenőrizni kell a hálózat minőségét. Nem lenne ésszerű túlméretezni a házi elektromos áramkörét.

Az épület vízmelegítőjének kiválasztásakor vegye figyelembe az ingatlan összes jellemzőjét és a felhasználási célt. Ha nem biztos magában, forduljon bizalommal értékesítő kollégáinkhoz, akik megbízható tanácsot adnak Önnek a kiválasztásban.