Hővisszanyerős szellőztető rendszer - Minden, amit a működéséről tudni érdemes

Az újonnan épülő ingatlanok esetében már többnyire cél az alacsony energiaigény és a környezettudatos gépészeti rendszer kialakítása. A komfortérzet is fontos szempont, hiszen életünk jelentős részét az otthonunkban töltjük, amit szeretnénk a lehető legnagyobb kényelem mellett élvezni. A gépi szellőztetés - az egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett -  az energiapazarlás megakadályozásában is segítségünkre van.

Hogyan is működik pontosan?


Hővisszanyerős szellőztető rendszer használatával az épületek hűtésére és fűtésére felhasznált energia mennyisége jelentősen csökkenthető azáltal, hogy a berendezés nem engedi a szellőző levegővel együtt a szabadba, hanem bent tartja a hőenergiát.

 

A rendszer alapelve a hőkiegyenlítődés. Hideg és meleg levegő találkozásakor a meleg lehűti, a hideg pedig felmelegíti a másikat, így a végeredmény azonos hőmérséklet lesz. Ugyanazt a korábban megtermelt energiát újra és újra fel tudjuk használni.

 

Hővisszanyerős szellőztető rendszer télen


Télen a berendezésbe beáramlik a kinti száraz, hideg levegő és miközben áthalad a rendszer hőcserélőjén, felmelegszik. A felmelegedés úgy történik meg, hogy ugyanekkor a lakásból elszívott elhasznált, párás, meleg levegő is beáramlik a hőcserélőbe és átadja a hőjét a kinti, hideg levegőnek. A felmelegített levegőt pedig ventilátorok juttatják a belső térbe. Fontos megjegyezni, hogy a tiszta, friss és az elhasznált levegő nem keveredik egymással, csupán hőcsere zajlik közöttük.

A rendszer működése nyáron


Nyáron az előbb leírtak ellenkezője történik, de az elv ugyanaz. Kintről meleg, párás de friss levegő érkezik a hővisszanyerő rendszer gépébe. A hőcserélőn való áthaladáskor találkozik a belső térből elszívott, hűvösebb, elhasznált levegővel és leadja hőjét. A tiszta, hűvös levegőt a ventilátor a belső térbe juttatja.

 

Egy hűvösebb nyári napon vagy estén elképzelhető, hogy a kinti levegő hidegebb, mint a benti. Ebben az esetben a levegő a hőcserélő rendszert kikerülve egyből a lakásba kerül. 

 

A STIEBEL ELTRON magas minőséget képviselő hővisszanyerős szellőztető rendszerei zajmententesen és alacsony energiafogyasztás mellett gondoskodnak az Ön lakóépületének friss levegőjéről. A hővisszanyerős rendszerek beépítésével a fűtésre és hűtésre fordított üzemeltetési költségek csökkennek.

Továbbá a szellőztető rendszereken keresztül érkező friss levegő egészségre gyakorolt pozitív hatásairól sem lehet megfeledkezni. Erről egy korábbi blogposztunkban részletesebben olvashat.