Hőszivattyú méretezés - Mekkora hőszivattyút válasszak?

Az folyamatosan szigorodó energetikai előírásoknak megfelelve egyre többen választanak hőszivattyút újonnan épülő családi vagy társasházak fűtésére. Ezzel a módszerrel ugyanis biztosítható, hogy a felhasznált energia 25%-ban megújuló forrásokból származzon. Sőt, napelemmel kombinálva ez 100%-ra is növelhető. A hőszivattyú típustól függően használható fűtésre, melegvíz előállításra, vagy akár hűtésre is. 

A legnagyobb hatásfok elérése érdekében érdemes felületfűtéssel/-hűtéssel kialakítani, hiszen ennél a megoldásnál fűtés esetén a legalacsonyabb, hűtés esetén a legmagasabb a az előremenő hőmérséklet.

 


Első lépésként a készülék típusát és teljesítményét kell meghatároznunk. Hőszivattyú esetén ez jóval összetettebb folyamat, a jól megszokott, gázkazánoknál alkalmazott megoldások nem működnek megfelelően. Mindenképpen szakember közreműködését javasoljuk. Támpontként szolgálhat, hogy egy korszerű anyagokból, újonnan épült ingatlan esetén átlagosan 20-23 Watt/m3 teljesítmény szükséges.

 

A megfelelő készülék kiválasztásának alapfeltétele az épület hőigényének meghatározása. A hőigényt befolyásolják:

 

  • az építőanyagok minősége

  • szigetelések

  • nyílászárók

  • hőleadó felületek

A teljesítmény meghatározásához fontos ismernünk a hőszivattyú azon tulajdonságát, hogy a külső hőmérséklet esésével valamelyest romlik a hatékonysága. 

Gyakori rossz példa, hogy ebből kiindulva, -15 °C-os külső hőmérséklethez választják a teljesítményt. Ekkor 7 °C-on az épület hőszükségletének akár kétszeresét is előállítja a készülék, azonban hazánkban nem túl gyakori a -15 °C, vagy az alatti hőmérséklet, így a hőszivattyú túlméretezett, kihasználatlan a teljesítménye. Melegebb időben a nem megfelelő optimalizálás miatt gyakori ki-be kapcsoláshoz vezet, mely többletfogyasztást eredményez és csökkentheti a készülék élettartamát.

 

Érdemesebb tehát egy alacsonyabb teljesítményű hőszivattyút választani. Ilyenkor elképzelhetőek olyan extrém hidegek, amikor használatba fogja venni a rendszer a kiegészítő elektromos fűtőpatront, de még így is kedvezőbb lesz a rendszer energiafelhasználása. 


A STIEBEL ELTRON számos alternatívát kínál, tekintse meg választékunkat!