Egyszerű útmutató bojler leengedéséhez

Nyaralójában csak tavasztól őszig használja a vízmelegítőt, és a téli időszak előtt leengedné a vizet a csövekből és a bojlerből? Van egy egyszerű útmutatónk ahhoz, hogy az összes vizet el tudja távolítani a vízmelegítőből.

Egyes bojlerek gyártmány és típus függvényében némileg eltérhetnek egymástól, ez vonatkozik a leeresztésükre is. Ha a készülék még garanciális, akkor jobb, ha szakemberre bízza a leeresztést. Ha azonban a lehető leghamarabb le kell üríteni a készüléket, mindenképpen olvassa el figyelmesen a bojler használati utasítását. Valószínűleg talál benne erről szóló leírást, ami pontosan az adott típusra vonatkozik.

Hogyan ürítsük ki a vízmelegítő készüléket - lépésről lépésre:

1. Kapcsoljuk ki a bojlert és válasszuk le az elektromos hálózatról.

2. Zárjuk el a központi vízellátást.

3. Nyissuk ki teljesen az összes melegvíz csapot. A víznek a készülékből teljesen ki kell folynia.

4. Ha a bojler közvetlenül beépített vagy előre programozott leeresztő szeleppel van felszerelve, engedjük le a vizet egy tömlővel a lefolyóba, vagy helyezzünk egy megfelelő méretű edényt a bojler leeresztőnyílása alá. Alternatív megoldásként a vizet egy biztonsági szelepen keresztül is le lehet engedni - ez a megoldás azonban műszakilag nem optimális, mivel a tartály aljáról származó üledék eltömítheti.

5. Miután a víz teljesen kiürült a készülékből, zárjuk el ismét az összes csapot.

6. A csővezetékeket általában a legalsó ponton leeresztő szeleppel látják el, amelyet szintén kinyitnunk hogy a vizet leeresszük a csövekből.

7. A bojlert ajánlott átöblíteni (a melegvízcsapot néhány percre megnyitni, amikor a berendezés nincs bekapcsolva), mielőtt tavasszal újra üzembe helyeznénk.

Milyen szerszámokra lesz szükség?

Ha saját maga vág bele a bojler leeresztésébe, különböző típusú csavarhúzókra lesz szüksége a burkolat és a berendezés egyéb elemeinek eltávolításához. Ne feledkezzen meg a már említett tömlőről vagy leeresztőcsőről sem.

A bojler leeresztése nem mindenki számára kellemes hobbi vagy időtöltés. Számos készséget igényel, legyen szó vízvezeték- vagy villanyszerelésről. Biztosan nem fog rosszul járni, ha szakembert hív.

A bojlerjavítás vagy a megelőző ellenőrzés (a készülék átfogó vizuális és elektromos ellenőrzése az összes üzemmód tesztelésével) érdekében szintén javasoljuk, hogy forduljon profi szervizhez vagy szerelőcéghez.