A hőszivattyú működési zajának mérőszámai

Milyen működési zajra kell készülni hőszivattyú választásakor?

Bármilyen háztartási készülék vásárlásakor – különösen, ha olyan igényes feladatokat lát el, mint például a házunk fűtése vagy a vízmelegítés – lényeges tényező, hogy működés közben milyen hangos zajokat bocsát ki. Frusztráló úgy otthon lenni, ha ezek a készülékek, amelyek szinte egész nap működnek idegesítő, zavaró hangokat adnak ki a nap folyamán. Sok vállalat termékkínálatában megtalálható a hőszivattyú, azonban hiába tesztelik és fejlesztik őket, néhány termék így is hangosnak minősül. Egyértelmű szabvány nincs, hogy mekkora lehet a legmagasabb zajszint, így vannak olyan hőszivattyúk is, amelyek akár a TV hangjával (70dB) is felvehetik a versenyt.

Számunkra fontos a hőszivattyú alacsony zajszintje!

Úgy gondoljuk, hogy könnyen összehasonlítható mérőszámokat kell használni a zajszint megbízható összehasonlításához.

Európában már régóta tesztelik a különböző hőszivattyúk zajszintjét. A STIEBEL ELTRON-nál az akusztikai teljesítményt és hangnyomást is teszteljük és meghatározzuk az EN12102-1 európai szabvány alapján.

Az EN12102-1 egy nemzetközileg elismert zajvizsgálati szabvány. Ez magába foglalja az alapos tesztelést egy visszhangmentes kamrában (a visszhangmentes kamra egy zajmentes vizsgálóterem, amely a tényleges hangteljesítményszint és a hangnyomásszint meghatározására szolgál).

A STIEBEL ELTRON hőszivattyú tesztelése visszhangmentes kamrában az EN12102 szerint.

Az EN12102-1 szabvány szerinti hangteljesítményszint és hangnyomás mérések eredményével jól összehasonlítható képet kap az otthonában lévő STIEBEL ELTRON hőszivattyú akusztikai teljesítményéről.

 

Víz-levegő hőszivattyú Hangszint. teljesítmény
(EN12102-1) 
Hangnyomásszint
(5m szabad térben)
HPA-0 4 CS Plus kompakt készlet 1.1 52 dB (A) 30 dB (A)
HPA-0 8 CS Plus kompakt készlet 1.1 57 dB (A) 35 dB (A)
HPA-0 8 CS Plus kompakt D készlet 1.1 57 dB (A) 35 dB (A)
HPA-0 13 C Premium 55 dB (A) 32 dB (A)

Mit jelent a hőszivattyú hangszintteljesítménye?

A hangenergia nettó kibocsátását jelenti (wattban), amelyet dB-ben mérnek, ahogy az emberi fül észleli. Nyílt térben és tökéletes, tesztlaboratóriumi körülmények között, az előbb említett visszhangmentes kamrában. Ez egy hatékony műszaki mérőszám, amely szilárd alapot jelent a hőszivattyú által kibocsátott hang összehasonlításához.

Mit jelent a hőszivattyú hangnyomásszintje?

A hangnyomás lényegében hasonló a hangszintteljesítményhez, de meghatározott körülmények között mérik. A táblázatban szabad térben végzett tesztek eredményei láthatóak. Ez a mérőszám nagyon fontos, mert számos fontos tényezőt figyelembe vesz, például azt, hogy a levegő és a környezet hogyan befolyásolja a kiadott hangot. Ez biztosítja, hogy a hőszivattyúk valós hangjait össze tudjuk hasonlítani, így nem érheti meglepetés, ha bekapcsolja otthonában a készülékeket.

Hőszivattyúk telepítésénél érdemes a helyet és az irányt is jól átgondolni!

Például a STIEBEL ELTRON HPA-O 13 C Premium levegő-víz hőszivattyú hangszintteljesítménye 55dB, hangnyomásszintje pedig 32 dB. Ezek az adatok azt mutatják, hogy jelentősen csökkenthető a hangkibocsátás, ha a hőszivattyú 5 méter sugarú szabad térben van elhelyezve.

Itt még nem is számoljuk a megfelelő, modern szigetelést, amely hatására ezek az eredmények még alacsonyabbak lehetnek.  

A hőszivattyú modellek hangkibocsátásai tovább csillapíthatók a megfelelő elhelyezéssel, telepítéssel és tájolással. Szakértői csapatunk segít csökkenteni a zajszintet 40-45 dB szintről akár 10-20 dB szintre is.

Érdemes hőszivattyú vásárlásakor figyelni ezekre az adatokra. Az EN12102-1 mutatók segítségével nem kell a feltételezésekre hagyatkozni, így tudni fogja, hogy a választott terméke mennyire zajos (vagy éppen halk) lesz.

Ellenőrző lista a működési zajok összehasonlításához:

Mielőtt vásárolna tekintse meg a következő információkat a hőszivattyú adatai között:

  • Mérik-e a hőszivattyú hangszintteljesítményét, például watt-ban, dB-ben? Milyen távolságokra?

  • Mik voltak a vizsgálati módszerek?

  • Az adatok elméletiek vagy a berendezést visszhangmentes kamrában fizikailag tesztelték?

  • A tesztelést egy akkreditált és pártatlan harmadik fél felügyelte?

  • A tesztelés és az összehasonlítás egy bizonyos szabvány szerint történik, például az EN12102-1 európai szabvány szerint?

Ezekre a kérdésekre adott válaszok alapján megtudhatja, mekkora zajt ad ki a választott hőszivattyú.

Tekintse meg kínálatunkat.