A fenntartható otthon nyomában

A fenntarthatóság és a környezettudatosság egyre fontosabbá válik mind egyéni, mind vállalati szinten. Nincs ez másként az otthonteremtés és az építőipar világában sem.

Napjainkban a legtöbb házat már eleve úgy tervezik, hogy megfeleljenek a fenntarthatóság alapelveinek. Így jutunk el a napkollektoroktól a hőszivattyúkon át egészen a passzívházakig.

 

Ha modern és fenntartható otthonra vágyunk, a STIEBEL ELTRON épületgépészeti berendezései kiváló lehetőségeket biztosítanak. 

Ezekről a megoldásokról már mind írtunk korábbi bejegyzésekben. Bár hosszútávon egyértelműen mind megtérülnek, a kezdeti beruházás meglehetősen megterhelheti a pénztárcánkat.

 

Most néhány olyan megoldást hoztunk, amivel gyorsan és egyszerűen megtehetőek az első lépések egy fenntarthatóbb otthon felé.

1. Dupla ablaküveg


A két üveglap között megrekedt levegő révén a dupla üvegű ablakok sokkal jobban tartják a hőt, így a fűtés és a hűtés is hatékonyabb lesz.

2. Energiatakarékosság


Válasszon LED izzókat a lámpáiba, és energiatakarékos elektromos berendezéseket. Az éppen nem használt elektronikai eszközöket húzza ki a konnektorból, így azok nem vesznek fel feleslegesen áramot.

3. Csökkentett vízfogyasztás


Fogmosásnál ne hagyja percekig folyni a vizet, egy tele töltött kádfürdő helyett pedig válasszon inkább egy gyors zuhanyt!

WC öblítésnél nem minden esetben van szükség a tartály teljes tartalmának ürítésére. Válasszon olyan WC tartályt, amely lehetőséget kínál egy kisebb adag ürítésére is.

A folyamatos műanyag flakon vásárlás helyett szerezzen be egy víztisztítót és néhány kulacsot. A szűrt víz hosszútávon egészségesebb is, mint az ásványvizek.

4. Szelektív hulladékgyűjtés


Napjainkban már szinte minden háztartásnak van lehetősége a szelektív hulladékgyűjtésre. Egy pici odafigyeléssel rengeteg hulladéktól tudjuk megóvni a bolygónkat azzal, hogy újra felhasználjuk például a műanyag és papír csomagoló anyagokat.

5. Takarító eszközök


Válasszon környezetbarát tisztítószereket! A folyékony mosódió, az ecet és a szódabikarbóna remek alternatívák, sokkal kisebb terhet rónak a környezetre, mint a vegyszerek.

6. Komposztálás


Komposztálással minimalizálható a hulladék a háztartásban, így kevesebb szemét kerül a kommunális hulladéktárolókba. A komposztálóba kerülhet bármilyen szerves anyag, ami lebomlik. Például gyümölcsök és zöldségek héja, kávézacc, tojáshéj.


Ha odafigyelünk ezekre az apróságokra, nemcsak a környezetünk, de a pénztárcánk is meg fogja hálálni.