Passzívház - Csökkentse költségeit környezettudatosan

Napjainkban, érthető módon, az építészetben is egyre nagyobb szerepet kap a környezettudatosság és a fenntarthatóság. Ha éppen új ház építését tervezi, biztosan önnel is szembe jött már a passzívház kifejezés.

 

A passzívházak nemcsak a rezsiköltségek csökkentése miatt nyújtanak kiváló alternatívát, de a jövőnk zálogaként is tekinthetünk rájuk. Ássunk kicsit a fogalom mélyére.

Mi is az a passzívház?


A passzívház az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer. Tehát ahhoz, hogy egy épületet passzívháznak nevezhessünk szigorú követelményeknek kell megfelelni. A passzívház olyan épület, amelyben a megfelelő hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A tanúsítvány megszerzésének feltétele, hogy az épület fűtési energiaigénye nem haladja meg a 15 kWh/m²/év mennyiséget.

Hogyan tudunk ezeknek a követelményeknek megfelelni?


Ahhoz, hogy ez megoldható legyen, minimalizálni kell a hőveszteséget, és maximalizálni a belső berendezések hőleadásából származó nyereséget. Gondoljunk itt a lakásban tartózkodó emberek, a világítás és a különböző háztartási gépek által leadott hőre is.

Ez természetesen előrelátó tervezést és gondos kivitelezést igényel. Elengedhetetlen az épület jó tájolása és szigetelése, illetve a  megfelelő gépészeti berendezések, mint például a hővisszanyerős szellőztető kialakítása.

 

A hővisszanyerős szellőztető rendszer működési elve, hogy az elhasznált levegő hőjét egy hőcserélőn keresztül újra felhasználják a frissen bevezetett levegő melegítésére. Erre alkalmasak a STIEBEL ELTRON készülékei. Sőt, a termékcsaládban megtalálhatóak olyan kompakt készülékek, amelyek nemcsak a szellőztetést oldják meg rendkívül hatékonyan, de hűtésre, fűtésre és melegvíz előállításra is alkalmasak.

 

Ha még tovább szeretnénk csökkenteni költségeinket, ezek működtetésére használhatunk szoláris energiát is.

További érvek a passzívházak lelke, a szellőztető berendezések mellett:


A hővisszanyerős szellőztetőrendszerek amellett, hogy rendkívül energia- és költséghatékonyak, nagymértékben javítják a levegő minőségét is a lakásban. Ezek a rendszerek folyamatosan képesek biztosítani a megfelelő páratartalmú, pollen és egyéb kórokozóktól mentes környezetet, amely nemcsak az allergiásoknak jelent hatalmas felüdülést, de a közérzetre és az alvás minőségére is jótékony hatással vannak.

Passzívház minősítésű gépészeti termékeket keres? Kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére.