5 tipp a megfelelő szellőztetéshez


 

A modern szellőztetés nemcsak friss levegőt biztosít a helyiségben, hanem csökkenti az energiafogyasztást is.

A szakértők 5 tippje segítségével soha többé nem lesz rossz minőségű levegő a házában, lakásában:

 

1. Alacsony páratartalom szellőztetéssel

Tudta, hogy egy háztartásban három ember körülbelül 10 liter vizet termel? A megfelelő "szellőztetéséhez" legalább naponta négyszer 5 percet érdemes szellőztetni.

Felkelés után a hálószobát érdemes egyből szellőztetni, így az éjszaka folyamán a levegőben, a bútorokban és a vakolatban felgyülemlett nedvesség kiürül szobánkból. Zuhanyzás, fürdés, főzés vagy padlómosás után is azonnal szellőztetni érdemes.

 

2. Zárt ajtó

A kevésbé fűtött helyiségek, például az alagsor ajtaját érdemes zárva tartani. Ez megakadályozza, hogy a meleg, nedves levegő bejusson a hűvösebb helyiségekbe, és lecsapódjon a hideg falakon és ablakokon. Ellenkező esetben fennáll a penészképződés veszélye.

 

3. Szellőztetés = ablaknyitás?

Szellőztetni leggyakrabban az ablakok kinyitásával szoktunk.  A nedves levegő így távozik a leggyorsabban. A rossz szellőzés különösen a téli hónapokban befolyásolja az energiahatékonyságot.

Az ablakok kinyitása ugyanis energiapazarló, a falak, különösen az ablakpárkány lehűléséhez is vezet, így pára képződhet rajta.

 

4. Ablak nyitásnál kapcsolja le a fűtést

Ha kinyitja az ablakot, mindig kapcsolja le a fűtést. Ha a termosztát nincs lekapcsolva, az áramló hideg levegő hatására a radiátor tovább melegszik.

Következmény: A fűtés felmelegíti a kifelé áramló levegőt. Az ablakon keresztül történő szellőztetés során a felmelegített levegő “kiszökik”, ami hatalmas energiaveszteséget jelent.

 

5. Szellőztetés a megfelelő felszereléssel

A szabályozott szellőztetéshez szükséges szellőzőrendszerek megbízhatóan biztosítják a szükséges friss levegő ellátást. Így a házban is élvezheti a kellemes levegőt, ablakok nyitogatása nélkül. A hővisszanyerős szellőztető berendezések különösen hatékonyak, mivel a külső levegőből származó hő akár 90%-át felhasználják, majd visszavezetik a házba a beáramló levegőn keresztül.