Szellőzőrendszer megoldások a TNM rendeletnek megfelelően

2021. június 30. után csak azok a lakóépületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek teljesítik a közel nulla energiaigényű épület követelményeit. Az energiahatékony otthon a szellőztető berendezések beépítését is indokolja, ugyanis a jövőben nem számolhatunk azzal, hogy az ablakok nyitásával lehet szabályozni az előírt friss levegő mennyiségét.

 

A rendelet nem mondja ki, hogy ez mindenképpen hővisszanyerős szellőzőrendszert jelent, a légbevezetőkkel megoldott központi elszívás is opció lehet, azonban a fenntarthatóság és energiatakarékosság jegyében mi a hővisszanyerős változatok valamelyikét javasoljuk.

 

A Stiebel Eltron portfóliójában megtalálható központi és decentralizál hővisszanyerős szellőztető rendszerek lehetővé teszik, hogy az új épületek megfeleljenek a rendeletben előírtaknak. Magas hatásfokkal, alacsony fogyasztással és zajszinttel érik el az elhasznált benti és a friss kinti levegő cseréjét.

Nézzük meg a hővisszanyerős szellőztető rendszerek előnyeit:


  • csökkentik a fűtési költségeket

  • állandó friss, oxigéndús levegőt biztosítanak

  • megszűrik a polleneket és az allergéneket csökkentve azok bejutását a lakásba

  • megszüntetik a penészesedést

  • használatukkal akár 94%-os hővisszanyerés érhető el

  • szabályozzák a páratartalmat

Decentralizált hővisszanyerő rendszerek


A decentralizált hővisszanyerő rendszerek egy, maximum két helyiség szellőztetésére szolgálnak. Ezeket a gépeket minden esetben a lakás külső határoló falába építik, gyorsan, egyszerűen telepíthetők.

 

Központi szellőztető berendezések


A központi szellőztető berendezések a lakás egészét friss levegővel látják el - a külső környezetből érkező levegőt egy csőhálózat segítségével oszlatják el a belső térben. A helyiségekből a párás, használt levegőt elszívják, és a kültérbe juttatják, azonban a levegő hőjét és szükséges páratartalmát visszanyerik és újrahasznosítják.

 

Ha bővebb információra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot! Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.