Hűtse le magát! Valóban hasznos tippek hőség ellen

Az idei nyár sem kímél bennünket, az extrém magas hőmérséklet és a rendszeres hőségriadók még a vérbeli “melegimádók” szervezetét is megviselik. Az előrejelzések szerint azonban jobb, ha hozzászokunk ezekhez a körülményekhez, hiszen a klímaváltozás következtében ez az időjárás fogja jellemezni a következő éveinket.

A heteken át tartó forróságot, amikor a hőmérő még éjszaka is 30+ fokot mutat, már szinte lehetetlen valamilyen hűtőberendezés nélkül átvészelni. A STIEBEL ELTRON a hosszútávú megoldásokban hisz, ezért a hőszivattyút javasolja, melynek előnyeiről egy korábbi blogposztunkban olvashat.

Amíg várja a hőszivattyú beszerelését, hoztunk néhány tippet, amivel elviselhetőbbé válnak a forró nyári hónapok.

 

1. Kapcsolja le elektromos készülékeit!


Biztosan ön is tapasztalta már, hogy a lámpa izzója felmelegszik működés közben. Nincs ez másképp az elektromos berendezésekkel sem, azok is hőt termelnek működés közben. A nagy melegben érdemes minimalizálni ezek használatát. Érdemes lehet teljesen áramtalanítani a használaton kívüli készülékeket, ugyanis a legtöbb elektromos berendezés még a készenléti üzemmódban bocsát ki bizonyos mennyiségű hőt.

2. Páramentesítés


Akkor igazán elviselhetetlen a meleg, amikor magas páratartalommal párosul, ugyanis ilyenkor sokkal kevésbé hatékony a test természetes védekező mechanizmusa, az izzadás. Otthon számos olyan tevékenységet végzünk, amelyek során nedvesség kerül a levegőbe, például főzés, mosás. A kellemes páratartalomról való gondoskodás mindenképpen javasolt.

3. Pamut ágynemű a jobb alvás érdekében


Nyáron talán még fontosabb, hogy megfelelően válasszuk meg az ágyneműnket. Érdemes mindenképp figyelni, hogy az ágynemű és a lepedő is jó minőségű, légáteresztő, pamut anyagból készüljön, mely magába szívja és elvezeti az alvás során esetlegesen keletkező izzadtságot.

Emellett segítheti az elalvásodat, ha lefekvés előtt megiszol egy pohár forró teát, ahogy az arab kultúrában is szokás, hiszen ez is hozzájárul a testhőmérséklet csökkenéséhez.

4. Igyon meleg teát!


Semmi nem esik olyan jól egy forró nyári napon, mint egy jéghideg üdítő. Ez azonban csak illúzió. Szervezetünk szempontjából a meleg vagy langyos italok jobb választásnak bizonyulnak, hiszen hűtésre késztetik a testünket. A szakemberek a különböző teaféléket ajánlák, ugyanis ezek melegen is finomak. Az arab kultúrából példát véve a menta tea remek választás.

5. Zuhanyozzon langyos vízzel!


A jeges italok analógiáját alapul véve érdemes elkerülni a hideg zuhanyt is. A hideg víz ugyanis csak az első pillanatban hűsít, azután pont ellenkezőleg hat: élénkíti a vérkeringést és a belső hőtermelést, vagyis tusolás után néhány perccel még inkább melegünk lesz. A langyos, 20-25 fokos vízben azonban kitágulnak a pórusok, aminek következtében levegőhöz jut a testünk és könnyebben tudja leadni a hőt.