Tisztában van saját vízfogyasztásával?


Tisztában van saját vízfogyasztásának mértékével? Az energiaárak növekedésével és az erőforrások csökkenésével arányosan egyre inkább megnőtt az igény arra, hogy tisztában legyünk saját fogyasztásunkkal. Cikkünkben hasznos tanácsokat foglaltunk össze arra vonatkozóan, hogy hogyan tud spórolni és fenntartható megoldásokat alkalmazni háztartásában.

 

Reggeli zuhany, esti fürdés, mosogatás, ebédkészítés és a vírushelyzet óta kiemelten fontos kéz-higiénia és fertőtlenítés. Adja össze az egy háztartásra jutó átlagos fogyasztást és ne felejtse el figyelembe venni a bolygó és a családi költségvetés iránti felelősségteljes hozzáállást. Nem csodáljuk, ha mindezt nehéz összehangolni! 

 

Mindenekelőtt fontos, hogy a vízmelegítő berendezés kiválasztásakor és vásárlásakor előrelátó legyen. Különösen a mennyiségére kell gondolnunk. Tapasztalataink alapján egy négyfős, fürdőszobával és zuhanyzóval rendelkező háztartás számára a vízmelegítő ideális térfogata 80-120 liter. Ha a háztartásban kád és zuhanyzó is van, a vízmelegítő kapacitása 120-150 literes is lehet. Nagy átlagban egy ember naponta átlagosan 45 liter vizet használ fel személyes higiéniájára. Természetesen nem szükséges ezt a teljes mennyiséget felmelegíteni, literek tucatjait használjuk fel olyan tevékenységekre, amelyek nem igényelnek meleg vizet (pl. a WC öblítésére vagy kézmosásra), de mégis érdemes figyelembe venni, hogy egy zuhanyzóban egy perc alatt is rengeteg víz lefolyik, míg egy normál fürdőkád megtöltéséhez is nagyobb mennyiségű víz szükséges.


Miután a kiválasztott vízmelegítő megkezdte működését, nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet beállítása. Ez szorosan összefügg az évszakkal. A tavasz és a nyár beköszöntével elegendő, ha a víz hőmérsékletét 50-55 fokra állítják be. Az év többi részében az ideális hőmérséklet 60 fok. Ennek oka, hogy 65 fok feletti hőmérsékleten a vízből sók szabadulnak fel, amelyek a fűtőfelületek eltömődését okozzák. A vízkő mellett fennáll a leforrázás veszélye is.

 

A hatékony vízmelegítés érdekében az is ideális, ha megfigyeli, hogy a háztartáson belül mikor van a legnagyobb igény a vízmelegítésre. A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a legmagasabb melegvíz-fogyasztás hétköznap este van, a legalacsonyabb pedig ebédidő után. A megfelelő vízmelegítővel azonban egész nap megfelelő mennyiségű meleg vízzel rendelkezhet. Ebben az esetben célszerű a modern technológiára és a STIEBEL ELTRON vízmelegítőire támaszkodni.