Tévhitek a hőszivattyúról

A hőszivattyúkkal kapcsolatban számos tény és tévhit kering a köztudatban. Itt az ideje lerombolni a 4 leggyakoribbat.

1. tévhit: A hőszivattyú sok áramot fogyaszt


Tény, hogy a hőszivattyú működéséhez elektromos energiára van szükség, de csak ahhoz. A fűtéshez, hűtéshez, vagy a használati melegvíz előállításához szükséges hőenergiát már nem ebből nyeri, hanem típustól függően a földből, a vízből, vagy a levegőből.

A hőszivattyúnak 2-5 közötti COP értékének köszönhetően alacsony üzemeltetési költségei vannak. (A különböző fűtési módok hatásfokát az úgynevezett COP értékkel mérjük, amely megmutatja, hogy 1 kWh áram felhasználásával mennyi hőenergiát lehet előállítani.)

Ráadásul, ha napelemmel kombináljuk, és a működtetéshez szükséges elektromos áramot napenergiából nyerjük, az üzemeltetési költségek nullára csökkenthetőek.

2. tévhit: A hőszivattyúk csak új épületekhez alkalmasak


A STIEBEL ELTRON hőszivattyúi beépíthetőek meglévő fűtési rendszerekbe is. Egy kevésbé korszerű rendszer is átalakítható energiahatékony fűtési rendszerré, amely alkalmas hűtésre, fűtésre és melegvíz előállításra egyaránt. Ez a megoldás általában költséghatékonyabb is, hiszen az esetek legnagyobb részében a korábbi rendszer számos eleme felhasználható az új hőszivattyú telepítésekor.

3. tévhit: A hőszivattyúk hangosak


Természetesen, mint minden elektromos berendezés, a hőszivattyúk működése is zajjal jár. A levegő-víz hőszivattyúk valóban hangosabbak, hiszen több ezer köbméter levegő halad át rajtuk óránként. Azok a hőszivattyúk azonban, amelyek a földből vagy a talajvízből nyerik az energiát, sokkal halkabb működésre képesek. A STIEBEL ELTRON mérnökei folyamatosan dolgoznak a technológiák továbbfejlesztésén, melynek köszönhetően az elmúlt 10 évben rengeteget csökkentettek a hőszivattyúk működési zajszintjén.

Tehát, ha jó minőségű eszközt választ, és szakemberek segítségével tervezi meg azok elhelyezését, a zaj nem lehet probléma.

4. tévhit: A hőszivattyú 0°C-os hőmérséklet alatt nem használhatók


A hőmérséklet csökkenésével valóban csökken a hőszivattyúk hatásfoka, azonban a STIEBEL ELTRON készülékei -20°C-os környezeti hőmérsékletig gond nélkül alkalmazhatóak. Az abszolút 0 fok ugyanis -273,15°C, tehát az ennél jóval melegebb -20°C-os közegből még nyerhető ki energia. Magyarországon ritkán mérünk ennél alacsonyabb levegő hőmérsékletet.

Kérdése van? Keressen bennünket bizalommal, szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!