A geotermikus hőszivattyú

A geotermikus hőszivattyú a földben tárolt hőenergiát hasznosítja. Bár a hőszivattyús berendezés a levegőből is képes meleget kinyerni, azonban csak akkor beszélhetünk geotermikus felhasználásról ha kizárólag talaj vagy a talajvíz hőjét használja fel.

Egyre növekvő népszerűségnek örvendenek ezek a megoldások a magas hatékonyság miatt, melyet az úgynevezett COP fokkal vagy COP/SCOP értékkel mérnek. Ez azt mutatja meg, hogy az adott berendezés 1 kWH áram elfogyasztásával mennyi hőenergiát tud előállítani.

Az ilyen típusú berendezéseknél ez az értéke jellemzően 2 és 5 közötti szokott lenni.

A talajszondás fűtési rendszer előnyei

A talajszondás fűtési rendszer számos előnnyel rendelkezik, ezek közül a legfontosabbak a zöld felhasználás, az alacsony üzemeltetési költség, a változatos felhasználási lehetőség és a kiemelkedő hatékonyság.  A STIEBEL ELTRON kínálatában található hőszivattyúk alkalmasak családi ház és ipari létesítmények fűtésére, hűtésére és melegvíz ellátására is.

Környezettudatos megoldás

A talajszondás hőszivattyú rendkívül környezetbarát, hiszen működése közben nincs károsanyag kibocsátás, hiszen a bolygónk hőjét hasznosítja. A talaj felső rétege nyeli el a napsugárzás 50%-át, ezért egész évben egyenletes, 7-18 fokos marad.

Talajszondás hőszivattyúnál nincs égéstermék, nem kell a hamu elhelyezéséről vagy a füstgázok elvezetéséről gondoskodnod. Áramfogyasztása pedig mindössze csak a keringető rendszer működtetéséhez szükséges.

Hatékony megoldás

1 egységnyi villamos áramból 3-5 egységnyi hőenergiát tud előállítani egy talajszondás hőszivattyú. 

A rendszerekben felhasznált gázkeverék és a kompresszorok fejlődésével ráadásul egyre több hőenergia állítható elő. Ma már magasabb COP/SCOP értékkel rendelkező hőszivattyúk is elérhetőek azok számára akik energiatudatos otthont szeretnének maguknak.

A STIEBEL ELTRON kínálatában megtalálható WPC 10 Cool tökéletes megoldás egy családi ház fűtéséhez, hűtéséhez és melegvíz előállításának ellátásra:

  • Épületen belüli talajhő-víz hőszivattyú fűtéshez, melegvíz-készítéshez és hűtéshez

  • Új építéshez és korszerűsítéshez alkalmas

  • Helytakarékos, kompakt megoldás a kulcsfontosságú alkatrészekkel

  • Alacsony energiaköltségek a példaértékű hatékonyságnak köszönhetően

  • Kiváló teljesítménytényező a minőségi technológiájú, optimálisan összehangolt alkatrészek révén

Alacsony üzemeltetési költség

A hőszivattyú üzemeltetéséhez mindössze áramra van szükség, amely nem a hőt termeli, hanem a berendezést működteti. Így használata sokkal olcsóbb, mint a hagyományos hőfejlesztő technikáké.Napelemes rendszerrel ez a költség teljesen nullázható is.

Nem csak fűtésre, hanem hűtésre is használható

A hőszivattyú egyik legnagyobb előnye, hogy megfordítható, így nyáron meleget szállít az épületen kívülre. Mivel ez a folyamat a keringetett levegő összenyomásán és kitágulásán alapul, így még a legnagyobb melegben is működőképes ez a folyamat, így a légkondicionálás is megoldható.

Más fosszilis hőtermelővel ellentétben a biztonsága is kiemelkedő, sem gáz szivárgásból eredő robbanásveszélytől, sem az égéstermékek nem megfelelő elvezetéséből adódó szénmonoxid-mérgezéstől nem kell tartani.

Tekintse meg a A STIEBEL ELTRON kínálatában található hőszivattyúkat, amelyek alkalmasak családi ház és ipari létesítmények fűtésére, hűtésére és melegvíz ellátására is.