Mennyire zajos a szellőzőrendszer a hagyományos készülékekhez képest?


Egyre több lakástulajdonos helyezi a hangsúlyt a jól szigetelt, hatékony szellőztetési technológiával rendelkező épületre. De vajon miért részesítik sokan előnyben a hatékony szellőztető rendszert otthonukban az ablakos szellőztetéssel szemben?

 

A szellőztető rendszerek nagy előnye, hogy tulajdonosuk alacsony fűtési költségekkel és magas lakókomfort biztosításával élhet.

 

A szigetelésnél fontos megjegyezni, hogy minél vastagabb a szigetelés és minél korszerűbbek a nyílászárók, annál nagyobb kihívást jelent a természetes légcsere. De ez az, ami fontos a penészedés megelőzése és az épület védelme érdekében. Ráadásul, ha nincs szellőzés, a CO2-szint megemelkedik, ami gyakran rosszullétet, rossz közérzetet eredményezhet. Az embernek sokszor nincs ideje, alkalma napi négyszer-ötször szellőztetni, ezek a rendszerek azonban pont ebben lehetnek segítségére.

 

De hogyan is működnek ezek a rendszerek?

 

Alapvetően ezek a készülékek  intenzív légcserét biztosítanak könnyedén, mégis hatékonyan, mivel a hő akár 90%-a a szellőző rendszerből kerül vissza.

Ez azt jelenti, hogy a kintről érkező friss levegőt felmelegítik, mielőtt az a házba áramlik. Ennek során a szellőztető rendszer energiát nyer vissza a házból kiáramló, elhasznált levegőből. Ez merőben más, mint az ablakon való szellőztetés: az ablakot kinyitjuk, a meleg kiáramlik, a hideg levegő pedig visszaáramlik.

 

Milyen zajszintű a szellőzőrendszer?

 

A szellőztető rendszerekkel lehetőségünk nyílik arra is, hogy szabályozzuk az otthonunkba áramló zajszintet. Míg az ablakon keresztül beszűrődő zajokra nincs hatásunk, ezeket a készülékeket saját ízlésünk szerint tudjuk beállítani és ezáltal befolyásolni a zajszintjüket. 

Szellőzőrendszereink rendkívül alacsony zajszint mellett működnek. 

 

Milyen típusai vannak?

 

A központi szellőztető berendezéseket elsősorban új épületekhez ajánljuk. Az egyéni igényekre szabható centralizált szellőztető berendezések légcsatornákon keresztül biztosítják az épületek valamennyi helyiségében az egészséges levegőt. 

 

Az egyhelyiséges vagy másnéven decentralizált rendszerek egyszerűen és gyorsan telepíthetők az épületek külső falaiba, így utólagos megoldásként szolgálhatnak magas páratartalmú helyiségek levegőminőségének javításában.Érdekli a friss levegő az otthonában? Tudjon meg még többet szellőztetési megoldásainkról ezen az oldalon.