Környezetkímélő és költséghatékony: megéri hőszivattyúra váltani!


Napjainkban egyre inkább fordulunk a környezetkímélő és költséghatékony megoldások felé, s ez egyre sürgetőbbé válik. Nem csak az életmódunkat, de a környezetünket is igyekszünk ennek megfelelően alakítani. Mindez számos olyan innovatív eszközt eredményezett az utóbbi évek, évtizedek alatt, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a mindennapi életünket és lépéseinket egy tudatos élet felé.

 

Ez az épületgépészet területén sincs másképpen. A hőszivattyú mára már nem csak egyre divatosabb, de tudatosabb választás is egyben, legyen szó akár új építésű, akár meglévő ingatlan felújításáról. De miért is bizonyul hatékonyabbnak egy hőszivattyús rendszer a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben? 

 

A hőszivattyú és a hagyományos fűtési rendszer közötti különbségek jobban érzékelhetők, ha egy példán keresztül hasonlítjuk össze őket.

Tegyük fel, hogy egy átlagos méretű lakás fűtéséről van szó. A hagyományos fűtési rendszer általában gáz- vagy olajfűtő kazánból áll, amely a fűtőtesteken keresztül melegíti fel a lakást. Energiaforrásként általában fosszilis tüzelőanyagot használnak, amelynek ára változó, és a fűtőberendezés karbantartása is meglehetősen költséges lehet.

Ezzel szemben a hőszivattyú a környezetből (talaj, víz, levegő) vonja el a hőt, majd azt az otthoni hőleadó rendszerbe juttatva melegíti fel a lakást. A hőszivattyúk fő előnye, hogy a hagyományos fűtési megoldásoknál jóval alacsonyabb költséggel képesek hőt biztosítani, különösen a mérsékelt éghajlatú területeken. Emellett sokkal környezetbarátabbak, mint a hagyományos fűtési rendszerek, mivel nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat.

A hőszivattyúk telepítése nagyobb kezdeti beruházást igényel, mint a hagyományos fűtési rendszereké, de hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthetnek az energiaköltségek terén. Ezenkívül egyes hőszivattyúk nyáron hűtésre is használhatók, így kettős funkciót biztosítanak, amelyet a hagyományos fűtési rendszerek nem tudnak teljesíteni. A hőszivattyús berendezés a használati melegvíz-ellátásról is gondoskodik. Korszerű és jövőálló gépészeti berendezésként növeli az ingatlan értékét.

Összességében a hőszivattyú, mint fűtési-hűtési megoldás sokkal kedvezőbb konstrukció, energiahatékonyság tekintetében, mint a hagyományos fűtési rendszerek. Természetesen az egyik vagy másik rendszer alkalmazása nagyban függ az ingatlan jellemzőitől és állapotától.

Amennyiben kérdései lennének a hőszivattyú témakörével vagy a STIEBEL ELTRON termékeivel kapcsolatban, keressen minket bizalommal!

Tekintse meg hőszivattyú-termékkínálatunkat vagy kérjen ajánlatot a hőszivattyú-tervezőnkön keresztül!