Hőszivattyú vagy gázkazán, melyik a jobb választás?


A gázkazán régebbi, hagyományos technológiájú fűtési megoldásnak számít. A hőszivattyú újabb, azonban kevésbé elterjed technológia még, amely képes hasznosítani az ingyenesen elérhető környezeti energiákat (pl: levegő, talajhő, talajvíz). Sokakban merül fel a kérdés, hogy melyiket érdemes választani és milyen esetekben lehet jobb választás a hőszivattyú.

 

A gázkazán


A gázkazán technológiailag egyszerű, beszerzése pedig olcsóbb. Bár a mai kondenzációs kazánok drágábbak, mint a hagyományos készülékek, olcsóbbnak számítanak a hőszivattyús társaiknál.

Sokan nem veszik azonban figyelembe, hogy a kondenzációs kazán telepítésénél fellépnek olyan plusz költségek, amelyek a hőszivattyú telepítésénél nem jelentkeznek. Ilyenek például:

 

 • új kémény kialakítása vagy meglévő kémény bélelése

 • gázbevezetés, gáz terveztetés költsége

 • tetőkibúvó létrehozása

További különbség a kazán és a hőszivattyús rendszer között, hogy az utóbbi alkalmas használati melegvíz előállításra és - típustól függően - akár hűtésre is, míg az előbbi nem. Amennyiben az otthonunk hűtése eleve megoldott, úgy ez nem jelent problémát, azonban ha még ezzel is foglalkozni kell, akkor még mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni. Ilyenkor érdemes hőszivattyút választani.

 

A STIEBEL ELTRON kínálatában megtalálható HPA-O 8 CS Plus levegő-víz hőszivattyú tökéletes megoldás egy családi ház egész éves fűtésére/hűtésére.

 

 • magas fokú hatékonyságot és alacsony energiaköltségeket biztosít

 • az alacsony működési zajok az éjszakai üzemmód révén tovább csökkenthetők.

 • felújításnál is alkalmazható, előremenő hőmérséklet akár 60 °C értékig

A hőszivattyú


Míg a kondenzációs gázkazán az elégetett földgáz energiáját használja fel, addig egy hőszivattyú képes a környezetből, így például a környezeti levegőből felvenni az energiát és így biztosítani számunkra a fűtést/hűtést. A hőszivattyú hatékonyságát egy szezonális mutató, vagyis SCOP-érték jelöli. Egy 4-es SCOP azt jelenti, hogy az adott készülék a felvett energiamennyiség négyszeresét tudja leadni fűtési teljesítmény formájában a fűtési szezon során.

 

A STIEBEL ELTRON hőszivattyú kínálatát ide kattinva tekintheti meg.

 

További előnye a hőszivattyús rendszereknek:

 • fűtésre és használati melegvíz előállításra, de akár hűtésre is használhatjuk

 • környezetbarát, megújuló technológia,

 • folyamatos működés és precíz szabályozhatóság

 • szénmonoxid veszély nélküli működés

A STIEBEL ELTRON kínálatában megtalálható WPF 07 cool talajhő-víz hőszivattyú tökéletes megoldás egy családi ház egész éves fűtésére/hűtésére.

 

 • alacsony energiaköltségek a példaértékű hatékonyságnak köszönhetően

 • kiváló teljesítménytényező a minőségi technológiájú, optimálisan összehangolt alkatrészek révén

 • felújításnál is alkalmazható az akár 65 °C fokos előremenő hőmérsékletnek köszönhetően


A STIEBEL ELTRON kínálatát ide kattinva tekintheti meg.

 

A STIEBEL ELTRON hőszivattyúk SCOP értéke 4-5,5 közötti. Ez azt jelenti, hogy a készülékek a fűtési energia 80%-át a környezeti energiából nyeri.

Kínálatunkban megtalálhat levegő-víz hőszivattyút, talajhő-víz hőszivattyút, használati melegvíz hőszivattyút és kompakt gépeket is, hogy bármilyen igényt ki tudjunk elégíteni.