Hőszivattyú vagy gázkazán, melyik a jobb választás?


A gázkazán régebbi megoldásnak számít, ami egy hagyományos technológiájú fűtésrendszer. A hőszivattyú kevésbé elterjed technológia, amely képes hasznosítani az ingyenesen elérhető környezeti energiákat (pl: levegő, talajhő, talajvíz). Sokakban merül fel a kérdés, hogy melyiket érdemes választani és milyen esetekben lehet jobb választás a hőszivattyú.

 

A gázkazán

A gázkazán technológiailag egyszerű, beszerzése pedig olcsóbb. Bár a mai kondenzációs kazánok drágábbak, mint a hagyományos készülékek, olcsóbbnak számítanak a hőszivattyús társaiknál.

Sokan nem veszik azonban figyelembe, hogy a kondenzációs kazán telepítésénél fellépnek olyan plusz költségek, amelyek a hőszivattyú telepítésénél nem jelentkeznek. Ilyenek például:

 

  • új kémény kialakítása vagy meglévő kémény bélelése

  • gázbevezetés, gáz terveztetés költsége

  • tetőkibúvó létrehozása

 

További különbség a kazán és a hőszivattyús rendszer között, hogy az utóbbi alkalmas típustól függően akár hűtésre is. Amennyiben az otthonunk hűtése eleve megoldott, úgy ez nem jelent problémát, azonban ha még ezzel is foglalkozni kell, akkor még mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni. Ilyenkor érdemes hőszivattyút választani.

 

A hőszivattyú

Míg a kondenzációs gázkazán az elégetett földgáz energiáját használja fel, addig egy hőszivattyú képes a környezetből, így például a környezeti levegőből felvenni az energiát és így biztosítani számunkra a fűtést/hűtést. A hőszivattyú hatékonyságát egy szezonális mutató, vagyis SCOP-érték jelöli. Egy 4-es SCOP azt jelenti, hogy az adott készülék a felvett energiamennyiség négyszeresét tudja leadni fűtési teljesítmény formájában a fűtési szezon során.További előnye a hőszivattyús rendszereknek:

  • fűtésre és használati melegvíz előállításra, de akár hűtésre is használhatjuk

  • környezetbarát, megújuló technológia

  • folyamatos működés és precíz szabályozhatóság

  • szénmonoxid veszély nélküli működés

 

A STIEBEL ELTRON hőszivattyúk SCOP értéke 4-5,5 közötti. Ez azt jelenti, hogy a készülékek a fűtési energia 80%-át a környezeti energiából nyerik.

Kínálatunkban megtalálhat levegő-víz hőszivattyút, talajhő-víz hőszivattyút, használati melegvíz hőszivattyút és kompakt gépeket is, hogy bármilyen igényt ki tudjunk elégíteni.

 

A STIEBEL ELTRON kínálatát ide kattinva tekintheti meg.