Fűteni, hűteni és vizet melegíteni? Mindezt fenntartható módon? Igen!


A hőszivattyúval akár az otthona fűtésére és hűtésére, valamint a vízmelegítésre fordított energia nagy részét megtakaríthatja. A piacon azonban több tucat különböző hőszivattyú létezik, amelyek teljesítménye és jellemzői nagyon eltérőek lehetnek. Összefoglaljuk Önnek az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

 

A fenntartható otthon már nem olyan luxus, amelyet manapság csak kevesen engedhetnek meg maguknak. Ez egyre inkább szükségszerűvé is válik, nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági okokból is. A jelenlegi energiaválság miatt az energiamegtakarítás mindenhol kiemelt és sokat vitatott téma. Az egyik megoldás lehet a levegő-víz hőszivattyú. Ez a típus a fűtési energia nyeréshez a környezeti levegőt hűti. Előnye, hogy meglévő épületek esetén is telepíthető, gyorsan és egyszerűen üzembe helyezhető, így relatív gyorsan megtérül. Hátránya lehet, hogy extrém hidegben extra rásegítést igényelhet, ami csökkenti a hatékonyságát.

 

Beltéri vagy kültéri telepítés?

 

Új épületek kivitelezésénél az építészek ma már figyelembe veszik a hőszivattyúk elhelyezését a tervezés során. Felújítás esetén azonban érdemes megfontolni, hogy hol helyezzük el ezeket a gépeket. Ezt olyan tényezők is befolyásolhatják, mint a hőszivattyú zajszintje és a gépészeti helyiség mérete. 

 

A STIEBEL ELTRON készülékeket a saját laboratóriumunkban csaknem 10 év alatt fejlesztettük majdnem tökéletesen zajmentesre. Ezért nem fontos, hogy a hőszivattyú a ház csendes területeitől távol helyezkedjenek el. Ennek természetesen feltétele a szakszerű kivitelezés. A beltéri telepítés feltétele azonban egy megfelelő méretű gépészeti helyiség, amelyben lehetőség nyílik a hőszivattyúhoz csatlakoztatandó, a levegő be- és elszívására szolgáló légcsatornák csatlakoztatásához. 

Kültéri telepítés esetén biztosítani kell a készülék elhelyezéséhez és működéséhez szükséges védelmi távolságokat.

 


Inverter technológia a STIEBEL ELTRON-tól

 

A manapság kevésbé elterjedt és régebbi hőszivattyúk ki-be kapcsolással működnek. Ez a fűtési módszer azonban megköveteli egy fűtővíztároló tartály beépítését. A téli hónapokban a nagy fűtési teljesítmény miatt a melegvíz tárolására is nagyobb tároló tartályt kell használni. 

 

A STIEBEL ELTRON ezért ma már a legtöbb gépben innovatív inverteres technológiát alkalmaz, amely a fűtési teljesítményt a ház hőigényeihez igazítja. A ventilátorok és a kompresszorok alacsonyabb átlagteljesítményen működnek, így gazdaságosabbak és csendesebbek. Az inverter megtalálható az összes HPA-O plus és HPA Premium modellben kültéri telepítéshez, valamint a WPL 09/17 modellben beltéri telepítéshez.

 

Fűteni vagy hűteni?

 

Hőszivattyús berendezés használatakor függetlenítheti magát az energiaszolgáltatóktól, gázterv készítésére, kémény kiépítésére sincs szükség. A nyári hónapokban egyes hőszivattyú típusokat az épület hűtésére is használhatjuk, így nem kell megvásárolnia egy légkondicionálót, amely több helyet foglal és több energiát fogyaszt. A levegő-víz hőszivattyúk a hűtéshez is a levegő hőjét használják fel. A légkondicionálóval ellentétben a hőszivattyú nem okoz extra zajt és huzatot. 

 

Tudjon meg többet az épületéhez legjobban illeszkedő hőszivattyúról. Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, akik szívesen adnak Önnek tanácsot.