Az elektromos vízmelegítő legnagyobb előnyei


A leggyakoribb vízmelegítési forma napjainkban az elektromos vízmelegítő alkalmazása. Azonban szintén nem ritka és még széles körben elterjedt a gázkazán alkalmazása, ez azonban kevésbé hatékonyabb és sokkal elővigyázatosabb üzemeltetést igényel.

 

Rendszeres ellenőrzések 

 

A földgáz robbanásveszélyes jellege miatt, valamint a gázok okozta fulladásveszély miatt a gázüzemű vízmelegítőkre és gázkazánokra számos rendelet és előírás vonatkozik mind a telepítés, mind az üzemeltetés során - a gázkazán éves, szerviztechnikus általi ellenőrzését és a kötelező kéményellenőrzést törvény írja elő.

 

Ha változtatásokat, modernizálást fontolgatunk a lakásban, el kell döntenünk, hogy egyáltalán akarunk-e gáz üzemeltetésű eszközt a házunkban.

 

Az elektromosság nagy lépés az automatizmus felé

 

Az elektromos áram előnye, hogy alapvetően minden háztartás számára könnyen hozzáférhető,illetve az elektromos vízmelegítők teljesen automatikusak és felügyelet nélkül működnek. A fejlődő fotovoltaikus rendszerek korában lehetőségünk van arra is, hogy megújuló energiaforrásból származó napenergiát használjunk a működtetésükhöz.

 

Az épületekre vonatkozó jelenlegi energiateljesítmény-követelményeknek megfelelően épített új házak is fűthetők villamosenergiával, mivel nagyon alacsony hőveszteségük miatt a villamosenergiával való fűtés költségei alacsonyak. 

 


Az átfolyós vízmelegítő is megoldás lehet

 

Az átfolyós vízmelegítő egy lehetséges megoldás lehet. Előnye, hogy szinte nulla saját veszteséggel rendelkezik - a keverőcsap elzárása után csak néhány deciliter meleg víz marad. Az átfolyós vízmelegítő üzembe helyezésekor nagyobb az áramfogyasztás, de ez a folyamat átmeneti, csupán néhány percig tart.

 

Fontos megjegyezni: a napi vagy éves villamosenergia-fogyasztás alacsonyabb a pillanatnyi fűtésnél, mint a tárolásnál. Ennek oka, hogy a tárolófűtés működési veszteségei megszűnnek, és az elosztórendszer veszteségei is kisebbek. Ez arra vezethető vissza, hogy az átfolyós vízmelegítési rendszereket általában a fogyasztási helyszín közelében helyezik el.

 

A STIEBEL ELTRON közel egy évszázada fejleszt és gyárt elektromos vízmelegítőket, tárolókat és átfolyós vízmelegítőket egyaránt. Vízmelegítő megoldások széles választékát kínálja, és számos kategóriában világpiaci vezető szerepet tölt be.