A helyes szellőztetés 5 ismérve

Szellőztetni mindenki tud, egyszerűen kinyitjuk az ablakot és beengedjük a friss levegőt.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy ilyenkor a télen fűtésre, nyáron pedig a hűtésre felhasznált energia közel 50%-a kárba vész.

 

Tudatos szellőztetéssel, és megfelelő berendezések használatával ez a veszteség azonban akár nullára is csökkenthető.

 

Kövesse ezt az öt egyszerű utasítást, hogy minimalizálni tudja a szellőztetés során keletkezett energiaveszteséget:

 

1. Naponta többször, rövid ideig szellőztessen!


Egy átlagos 3-4 fős családban 12 liter pára keletkezik naponta. Ha ez bent marad a lakásban, könnyen penészedéshez, a falak vizesedéséhez vezethet. Éppen ezért ajánlott naponta legalább négyszer 5 percen keresztül szellőztetni. A reggeli ébredés után kiemelten fontos, de érdemes zuhanyzás, fürdés, főzés, padlómosás, vagy otthoni edzés után is szellőztetni egyet.

2. Tartsa zárva a kevésbé fűtött helyiségek ajtajait!


Amint meleg levegő érkezik a hűvösebb helyiségekbe, azonnal lecsapódik a hideg falakra, illetve az ablaküvegre, ami penészedéshez vezet. Ezt könnyen elkerülheti, ha nem engedi be a meleg levegőt fűtést nem igénylő helyiségekbe.

3. Csináljon kereszthuzatot!


A párás, elhasznált levegőt ablaknyitással a leggyorsabb eltávolítani. Azonban nem mindegy hogyan. A szellőztetés legenergiahatékonyabb változata, ha két szemközti ablakot nyit ki teljesen, így gyorsan megoldható a levegő cseréje. A bukóra nyitott ablak nem energiahatékony, ez a falak lehűléséhez és kondenzációhoz vezet.

4. Mindig teljesen kapcsolja ki a radiátorokat!


Szellőztetéskor mindig teljesen kapcsolja ki a radiátorokat. Ha nem teljesen nullára állítja a kapcsolót, a radiátorból áramló meleg levegő egyből távozik is az ablakon keresztül. Természetesen nem célunk az utcát fűteni.

5. Telepítsen szellőztető berendezést!


Szellőztető berendezések használatával biztosítani tudja, hogy a fűtési energia egyetlen százaléka se menjen kárba. A STIEBEL ELTRON szellőzőberendezései egész nap biztosítják a friss levegőt lakásában anélkül, hogy ablakot kellene nyitnia.

 

Szellőztető berendezéssel kapcsolatos kérdéseivel keresse kollégáinkat bizalommal!