6 érdekesség a vízmelegítős hőszivattyú használatáról


Számos lehetőség kínálkozik a melegvíz előállítására otthon. De ha gazdaságos, okos megoldást keres, gondoljon a STIEBEL ELTRON kínálatában megtalálható vízmelegítős hőszivattyúkra. Ebben a cikkben a 7 legnagyobb előnyt mutatjuk be a vízmelegítős hőszivattyú használatához.

 

1. Hogyan működik a vízmelegítős hőszivattyú?

 

A vízmelegítős hőszivattyú egy hűtőkör elvén működik, amelyben a hűtőfolyadék a szivattyú egységből a hőcserélőbe áramlik. Ez a hűtőfolyadék megváltoztatja az állapotát és az elektromossággal együtt szükség szerint felmelegíti a vizet. A klasszikus vízmelegítőkkel vagy szoláris vízmelegítőkkel összehasonlítva sokkal kisebb a hőveszteség. 

 

2. Az energia kétharmada-háromnegyede ingyen

 

A hőszivattyús hőátadás hatásfokát az ún COP/SCOP érték jelöli. Azt jelzi, hogy hányszor több hőenergiát szolgáltatunk a vízmelegítéshez, mint amennyit az elektromos hálózatról vettünk. A STIEBEL ELTRON hőszivattyúk melegvíz készítésére szolgáló fűtési tényezője 3,0 és 5 között van. A villamosenergia-fogyasztás ezért a vízmelegítéshez szolgáltatott teljes energia mindössze 33-23%-át teszi ki. Ez azt jelenti, hogy az energia 67-77%-át ingyen nyerik a környezetből.

 

3. Kiszáríthatja a teret

 

A hőszivattyús vízmelegítő a páratartalmat is képes kezelni. Képes szárítani a környező teret. Ez megakadályozza a penészképződést és a falak nedvesedését. A hőszivattyú-technológiás vízmelegítő használatakor a nedvesség cseppek formájában csapódik ki, amely aztán elpárolog.

 

4. Egészséges környezet

A hűtőkör feladata a használati víz melegítésére szolgáló hőszivattyúk esetében, hogy további fűtőelem nélkül elérje a 65 °C vagy annál magasabb vízhőmérsékletet, amelyből a kevert víz segítségével nagyobb mennyiségű használati melegvíz állítható elő.

A 65 °C és afeletti hőmérséklet fontos a baktériumok, pl. a legionella elpusztításához. A hagyományos hőszivattyúkban a hőmérséklet és az úgynevezett legionella-lé megemeléséhez elektromos fűtőelemmel történő újrafűtést alkalmaznak. A vízmelegítős hőszivattyúk esetében a hűtőkör ezt önmagában is képes megoldani.

 

Ennek eredményeképpen továbbra is csak körülbelül egyharmad részben villamos energiával és kétharmad részben megújuló energiaforrásokból származó energiával dolgozunk, ami kevésbé terheli a környezetet.

 

5. Egész éves használat

 

A hőmérséklet-ingadozások egész évben magasak Magyarországon. A beltéri használatra készült hőszivattyúk, ahol a hőmérséklet viszonylag állandó, pl. pince vagy műszaki helyiség, egész évben tökéletesen működik. Ez garantálja a magas hatékonyságot időjárástól függetlenül.

 

6. További funkciók

 

A vízmelegítésre szolgáló hőszivattyúk nem zavarják meg a környezet ökológiai vagy hőmérsékleti egyensúlyát. Fel tudják melegíteni a vizet a kívánt hőmérsékletre, könnyen karbantarthatók és telepíthetők. Alacsony fogyasztásuknak köszönhetően jelentősen spórolhat velük.

Ezenkívül a STIEBEL ELTRON hőszivattyúk karbantartást nem igénylő elektromos anóddal és speciális, kiváló minőségű zománccal kezelt belső tartállyal rendelkeznek, amely védi a készüléket a korrózió ellen. Használhatja az elektronikus kijelzőt is, amelyen kiszámolhatja az áramfogyasztást, valamint az aktuálisan rendelkezésre álló vízmennyiséget.