5 mítosz a hőszivattyúkkal kapcsolatban, amit nem szabad elhinni


Környezetbarát és költséghatékony tulajdonságaik miatt a hőszivattyúk ismertsége folyamatosan növekszik. Bár több évtizeddel ezelőtt találták fel őket, működési elvük a legtöbb ember számára még mindig nem világos. 

1. A hőszivattyús vízmelegítő nem biztosít elegendő meleg vizet

 

Sokan úgy gondolják, hogy a hőszivattyús vízmelegítő nem tud elég meleg vizet előállítani, mert levegőt használ a víz felmelegítéséhez. Ez azonban nem igaz.

 

Ha a melegvíz igénye valamilyen okból kifolyólag megnő, az SHP-A Plus készülékeink rendelkeznek "gyorsfűtés" funkcióval. Ha ez az üzemmód aktiválva van, a hőszivattyú és a kiegészítő elektromos fűtés automatikusan egyszerre kapcsol be, amíg a tartály hőmérséklete el nem éri a 65 °C-ot.

 

2. A hőszivattyú felrobbanhat

 

Számos téves információ kering azzal kapcsolatban is, hogy a hőszivattyú robbanást idézhet elő, ezek azonban messze állnak az igazságtól. Ma a minőségi berendezéseknek számos szabványnak és előírásnak kell megfelelniük.

 

3. A hőszivattyú nem értékálló befektetés

 

Ha vízmelegítő készüléket választ, jó eséllyel a hőszivattyú az egyik legdrágább megoldás. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hőszivattyú hosszú távon térül meg és mindenképpen értékálló befektetést jelent a jövőbe.

 

A STIEBEL ELTRON hőszivattyúk energiatényezője, több mint három. Ez azt jelenti, hogy például egy 15 kW-os hőszivattyú 5 kW energiát fogyaszt. Ezért a kezdeti befektetés megtérülése csak idő kérdése.

 

4. A hőszivattyú melegítési hőmérséklete nem szabályozható

 

A hőszivattyú segítségével a víz hőmérsékletét a felhasználó saját ízlése szerint állíthatja be. Ez azt jelenti, hogy a kijelzőn lévő gombokkal szabályozza a kívánt vízhőmérsékletet. A kijelző segítségével egyszerűen nyomon követhető a hőmérséklet változása.

 

5. Minden hőszivattyú egyforma

 

Hőforrás szempontjából a hőszivattyúkat talaj/víz, víz/víz és levegő/víz típusra oszthatjuk.

Mindegyik típus más-más háztartás számára alkalmas. A talaj/víz típus a talajból származó hőt használja. Mivel azonban vagy mélyen kell fúrni, vagy nagy felülettel kell rendelkezni (síkkollektorok használata esetén), ez a típus nem minden ingatlan esetén alkalmazható.