Történetünk

1924-től napjainkig

A STIEBEL ELTRON vállalat sikertörténete 1924-ben indult az első spirálgyűrűs merülőforraló feltalálásával, melynek gyártása egy berlini hátsó udvarbeli műhelyben kezdődött. A vállalat a mai napig ragaszkodik dr. Theodor Stiebel vállalatalapító alapelvéhez, miszerint innovatív termékeket kell előállítani, a lehető legjobb minőségben. A STIEBEL ELTRON vezető gyártóvá nőtte ki magát a melegvíz előállítás és a megújuló energiákat hasznosító berendezések terén.

Az alapítás évei és az első sikerek

Dr. Theodor Stiebel 1924-ben kifejleszti a merülőforralót és május 5-én Berlinben megalapítja az „ELTRON Dr. Theodor Stiebel” céget. Ugyanebben az évben a Reichenberger Straße egy kis hátsó udvarának műhelyében megkezdődik a merülőforralók gyártása.

1927-ben legyártják az első 1000 W-os és az akkoriban forradalminak számító 2 fokozatú, kisteljesítményű átfolyós vízmelegítőket. Kategóriájában ez a készülék kapta meg elsőként a VDE tanúsítványt. A cég már 30 munkatársat foglalkoztat.

1931-ben a termékprogram túlfolyós, nagynyomású és forróvizes melegvíz tárolókkal bővül. Ezek kivitelüktől függően akár 600 liter víztérfogatúak. Az átfolyós tároló, amely ugyanebben az évben kerül piacra, rövid idő alatti melegvíz előállításra is képes. A világháborúban a berlini gyár megsemmisül. Dr. Theodor Stiebel az alsó-szászországi Holzmindenbe költözteti a céget.

Új kezdet a holzmindeni székhelyen

1944-ben a már 1943-ban megépült holzmindeni csarnokokat új termelési csarnokokkal bővítik ki, hogy elegendő kapacitás álljon rendelkezésre. A következő évben elkezdik a nem elektromos készülékek, pl. főzőedények, serpenyők, ruha nedvesítéshez használatos permetező palackok és vasalók gyártását.

1946-ban újból megkezdődik az elektromos készülékek, pl. légkeveréses sütők, valamint melegítő- és főzőlapok gyártása. Ismét gyártásba kerülnek a melegvizes készülékek, pl. a merülőforralók. A vállalat immár 400 embert foglalkoztat.

1960 szeptember 9-én dr. Theodor Stiebel, a vállalat alapítója 66 évesen meghal. 160 német és nemzetközi szabadalmával a modern melegvíz-készítés úttörőjének számít.

Út a megújuló energiák felé

1968-ban a vállalat a hőtárolós fűtőberendezések kifejlesztése révén a modern elektromos fűtés előállításának egyik úttörő vállalata lesz. Az éjszakai hőtárolós kályhákként ismertté vált készülékek a kedvező alacsony tarifájú áramszolgáltatás engedélyezett időszakaiban melegítik fel a tárolók tartalmát, hogy az így felhalmozott energiát napközben használják fel a lakás felfűtésére.

1976-ban az egyik első gyártóként a STIEBEL ELTRON megkezdi a hőszivattyúk fejlesztését és gyártását. A 70-es éveket az olajválság, az emelkedő fűtőolajárak és az autómentes vasárnapok jellemzik. A lakosság megfontolja, mit is válasszon, és előtérbe kerülnek a megújuló energiával működő rendszerek. A következő években a vállalat a hőszivattyús technológia továbbfejlesztésén dolgozik és Németországban piacvezetővé avanzsál.

1977: A napenergia-felhasználás ötlete napkollektorok kifejlesztéséhez vezet. A STIEBEL ELTRON a következő években teljes termékprogramot kínál nagyteljesítményű lapos kollektorokkal, melegvíztárolókkal és kompakt kivitelű szolár berendezésekkel.

Innovációk minden igényre

1987-ben DHE néven hozta forgalomba a STIEBEL ELTRON a világ első teljesen elektronikus átfolyós vízmelegítőjét. A „komfort“ fogalma új értelmet nyert a melegvíz előállítás terén. Az elektromos átfolyós vízmelegítő a bekapcsolás pillanatától biztosítja  a kívánt hőmérsékletű melegvizet. A beállított hőmérséklet akkor is garantált, amennyiben további csaptelepek kerülnek megnyitásra.

1991 óta a hővisszanyerős szellőztető berendezések is a termékpaletta részét képezik. A modern szellőztető rendszerek gondoskodnak a lakás egészséges levegőjéről és az épület állagának megóvásáról is, mindezt rendkívül energiahatékony módon.

Világkiállítás és expanzió

2000-ben a STIEBEL ELTRON cég az Expo 2000 világkiállításon szerepel az alacsony energiaigényű társasházaival. Dr. Ulrich Stiebel az EXPO-2000-projekttel mutat gazdasági megoldást az egészséges és környezetbarát építkezésre, lakhatásra.

2002-ben a németországi Electrolux épületgépészeti ágát megvásárolja a STIEBEL ELTRON. 2002 január elsejei hatállyal átveszi a cég az Electrolux Épületgépészeti Kft-t és ezzel együtt az AEG és Zanker márkaneveket a melegvíz-előállítás, helység- és felületfűtés, valamint klíma és szellőztetés területén. Ezzel a cégvásárlással - ami a legnagyobb akvizíció a STIEBEL ELTRON történetében - egy csapással a harmadával nőtt a cég. 

2004-ben a Tatramat cég megvételére kerül sor. A szlovák vállalat elsősorban a melegvíz-előállítást célzó termékek és speciális hőszivattyúk gyártásával, valamint forgalmazásával foglalkozik. A Tatramat különösen Kelet- és Közép-Európában ismert.

Befektetés a jövőbe

2007 óta a STIEBEL ELTRON holzmindeni telephelyén található Közép-Európa legmodernebb és legnagyobb hőszivattyú gyára. A „Dr.-Theodor-Stiebel csarnok“ mérföldkőnek számít a cég történetében a maga 10 millió eurós beruházási volumenével. A közel 6.000 nm2 gyártóterületen évente több mint 25.000 hőszivattyú gyártása válik lehetősvé.

2009-ben folytatódnak a németországi  beruházások. A hőszivattyúk iránt világszerte megnövekedett igényre a STIEBEL ELTRON egy második hőszivattyúgyár megnyitásával reagál. Az új csarnok megépítése közel 8 millió eurós beruházást jelent a társaságnak. 

2012 a melegvíz-előállítás revolúciójának 25. jubileumi évfordulója: 1987 óta gyártják a DHE átfolyós vízmelegítő készülékeket

A sikertörténet folytatódik

2014-ben ünnepli a vállalat fennállásának 90. évfordulóját: Dr. Theodor Stiebel 1924-ben fektette le a STIEBEL ELTRON sikertörténetének alapkövét.

A vállalat cégbírósági bejegyzésének és megalapításának napján, május 5-én ismételten sor került egy alapkő letételére. Ezúttal egy új oktató- és kommunikációs központ létrehozásához. Az új akadémia felépítése 16 millió eurós beruházást jelent a társaság számára.

Átfolyós vízmelegító internetrádióval és időjárás előrejelzéssel

2015: WLAN az átfolyós vízmelegítőkben. A DHE Connect névvel ellátott prémium termék forradalmasítja a decentrális melegvíz-előállítást világszerte.

Új oktató és kommunikációs központ: az Energy Campus megnyitása

2015: lenyűgöző oktatási lehetőség, ami ilyen formában csak Holzmindenben létezik. Az energiafordulat megvalósítása (megépítve). DGNB-Platina díj. Pluszenergiás épület. Röviden: az energiafordulat valós laboratóriuma. Ez az Energy Campus. Az új oktató- és kommunikációs központ ünnepélyes megnyitására november 24-én kerül sor.  A felügyelőbizottság, az ügyvezetés, a tulajdonosok, Stephan Weil szövetségi miniszterelnök és további 300 vendég jelenlétében kerül sor az épület felavatására. "Üdvözlet a jövőben"

Szellőztetés üzletág kiépítése

2016-ban kerül sor a meinerhageni és ulmi telephelyű MDM Kft. megvásárlására. Az MDM cég LTM nevű leányvállalata magas minőségű termékek értékesítésével foglalkozik, a  decentrális szellőztetésre helyezve a hangsúlyt. A cég átvételével a STIEBEL ELTRON újabb nagy lépést tesz a stratégiailag fontos szellőztetés üzletág fejlesztését illetően. 

Rekord árbevétel a STIEBEL ELTRON-nál

2017-ben érte el a STIEBEL ELTRON eddigi legnagyobb árbevételét. Először haladta meg az éves forgalom az 500 millió eurót, meghaladva ezzel a 2012-es 483 millió eurós forgalmat. A megemelkedett forgalom alapja a vállalat minden területén kimutatható növekedés: a megújuló energiák hasznosítása a hőszivattyús készülékekkel, a szellőztető berendezések, valamint a melegvíz-előállítás átfolyós vízmelegítőkkel, tárolókkal és villanybojlerekkel.

A Stiebel Eltron felvásárolja a Danfoss Värmepumpar AB-t (Thermia)

2018 A Stiebel Eltron csoport átveszi a dán Danfoss A/S cégtől a „Thermia hőszivattyúk” márkanéven ismert dániai Danfoss Värmepumpar AB-t. A Thermia a 68 millió eurót megközelítő éves forgalmával az északi hőszivattyúpiac harmadik legnagyobb beszállítója. A svédországi arvikai székhelyű Thermia Svédország, Finnország és Norvégia területén 2018-ban mintegy 210 alkalmazottat foglalkoztatott. „A Thermia északi országokbeli erős pozíciója, valamint a modern termékportfólió tökéletesen kiegészítik a Stiebel Eltron megújuló energiájú fűtésre és hűtésre fókuszáló fő irányvonalát. A Thermia jelentős termékkínálata révén a Stiebel Eltron kiterjesztheti üzleti tevékenységét olyan új piacokra is, ahol dominálnak a sólé-víz hőszivattyúk,” mondotta Dr. Nicholas Matten, a Stiebel Eltron ügyvezető igazgatója.

 

A cégalapító Dr. Theodor Stiebel 125. születésnapja

2019 A holzmindeni Energy Campusban Dr. Ulrich Stiebel és Frank Stiebel mintegy 150 vendéggel együtt ünnepelte édesapjuk, Dr. Theodor Stiebel, a STIEBEL ELTRON cég alapítójának 125. születésnapját. „A mai napon az akkori idők látnokára emlékezünk” – magyarázta Dr. Klaus Töpfer professzor a cégalapítóról szóló beszédében. „Dr. Theodor Stiebel vakmerően fogott hozzá víziójának megvalósításához – bátorság helyett vakmerőséggel, mert a vakmerőség számításba veszi a kockázatot. Ismereteinek és tudásának hasznosításakor mindig szem előtt tartott egyvalamit: Mit tehetek ezzel a vállalkozói beállítottságú emberek számára. Végül sikerült rátalálnia pontosan arra a fejlődési irányra, amely ma kifizetődik”.

A STIEBEL ELTRON stratégiai részesedése a Zimmermann Lüftungs- und Wärmesysteme cégben

2020 A STIEBEL ELTRON új többségi tulajdonos a Zimmermann Lüftungs- und Wärmesysteme GmbH & Co. KG cégben, amely a „Proxon” és az „Atarus” márkákkal képviselteti magát a fűtőberendezések piacán. A léghűtésre szakosodott freudenbergi cég fő tevékenységi területe az innovatív levegő-levegő hőszivattyús technológia alkalmazása Németországban. „A részesedés révén további szeletet hasítunk ki egy olyan piaci szegmensből, amelyet nem saját magunk látunk el vagy csak speciális megoldásokkal tudunk kiszolgálni” – közölte Dr. Nicholas Matten, a STIEBEL ELTRON ügyvezető igazgatója.